cultuur

De manlijke supervrouwen van Ferdinand Erfmann

Schets van Ferdinand Erfmann
Schets van Ferdinand Erfmann
Het nieuwe Museum MORE, een paar kilometer van Bathmen, start haar tweede expositie: Ferdinand Erfmann (1901-1968). Erfmann, afkomstig uit een theaterfamilie, bouwde obsessief aan een oeuvre vol variétéartiesten, travestieten, prostituées en acrobaten. Maar ook baadsters, altijd stevig gebouwde vrouwen, beeldde Erfmann bewonderend af.
Deze uiterst excentrieke kunstenaar mag beschouwd worden als Nederlands beste naïeve schilder. Ferdinand Erfmanns naam en faam leeft vooral bij kenners en dat is echt zonde. Dit wordt de eerste grote overzichts-tentoonstelling van de kunstenaar in 20 jaar, met ruim 80 schilderijen en prachtig documentatiemateriaal over zijn leven.
Een soms tragikomisch leven tussen droom en daad. Zijn onmogelijke liefdes, zijn ijdelheid als circusacrobaat en krachtmens zijn terug te ‘lezen’ in bijna autobiografische schilderijen. Erfmann werkte ’s nachts en kon alleen dan zijn ideaal van zwaargebouwde vrouwen dicht naderen. Bij daglicht lukte het hem niet om daadwerkelijk contact te maken met deze gedroomde machtige nimfen. De portretten van zijn indrukwekkende mensfiguren lijken vaak androgyn. Sterker nog: Erfmann beeldde zichzelf ook als vrouw af.
Ondanks het artistieke en financiële succes aan het einde van zijn leven, bleef Erfmann hardnekkig geloven in zijn eigen ‘onverkoopbaarheid’. Hij voelde zich een miskend kunstenaar, gekwelde travestiet en eenzame vrijgezel. Erfmann overleed in 1968 op Sardinië onder onduidelijke omstandigheden, tijdens het zwemmen in de Middellandse zee.
Een intrigerende schilder… Ferdinand Erfmann in Museum MORE en zondag 14 februari in OverUIT de Kunst bij TV Oost. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.