cultuur

Rijksmuseum Twenthe hoopt met tentoonstelling Jongkind op succes Turner

Het Rijksmuseum Twenthe in Enschede wil over drie jaar een expositie samenstellen met het werk van Johan Bartold Jongkind.Â
Het museum hoopt met deze expositie het succes van de Turner-expositie te kunnen evenaren.

Monet en Van Gogh

2019 is het 200ste geboortejaar van Jongkind. De impressionist die werkte met Claude Monet en Vincent van Gogh werd in 1819 in Lattrop geboren, maar vertrok op jonge leeftijd naar de Randstad en later naar Parijs waar hij uitgroeide tot een wereldberoemde impressionist.
Jongkind schilderde zij aan zij met Monet die zegt door hem te zijn beïnvloed en was een goede bekende van Vincent van Gogh. 

Nog geen kapers op de kust

Het Rijksmuseum heeft zelf enkele werken van Jongkind in de collectie. Binnenkort gaan de eerste bruikleenverzoeken de deur uit naar andere musea.
Volgens conservator Knolle van het Rijksmuseum is er voor zover bekend nog geen ander museum op de gedachte van een overzichtstentoonstelling gekomen, maar wordt dat of zo'n moment snel duidelijk.   

Zo succesvol als Turner

Knolle hoopt dat de Jongkindtentoonstelling net zo succesvol wordt als de Turner-tentoonstelling. De dubbelexpositie met werk van William Turner in De Fundatie in Zwolle en Rijksmuseum Twenthe was voor het Rijksmuseum een enorm succes. Er kwamen alleen al 80.000 mensen voor Turner naar het museum. Het dubbele van het totaal aantal bezoekers enkele jaren daarvoor.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.