nieuws

Noodverordening van kracht tijdens demonstratie tegen asielzoekers in Enschede

Om de demonstratie tegen de komst van een azc in Enschede rustig te laten verlopen, heeft de gemeente een noodverordening afgegeven voor komend weekend.Â
Een noodverordening geeft de politie meer mogelijkheden zoals bijvoorbeeld preventief fouilleren en het weren van mensen die hun gezicht bedekken met sjaals of bivakmutsen. Ook kan de politie makkelijker actie ondernemen tegen mensen die de betoging proberen te verstoren. 

Protest tegen komst asielzoekers

Zaterdag demonstreert de actiegroep Demonstranten Tegen Gemeente (DTG) tegen de komst van een asielzoekerscentrum aan het Esmarkerveld in Enschede.
Daarnaast willen de demonstranten protesteren tegen de tijdelijke opvang van vluchtelingen in het voormalige pand van De Twentsche Courant Tubantia. 

Ook Pegida komt

Naast DTG heeft ook de anti-islamisering-beweging Pegida aangekondigd zaterdag in Enschede te demonstreren. Eerdere protestacties van Pegida in Nederland leidden tot tegendemonstraties en botsingen tussen voor- en tegenstanders. 
Voor komende zaterdag zijn er vooralsnog geen formele meldingen gedaan van tegendemonstraties. 

Problemen voorkomen

Enschede neemt geen risico en heeft een noodverordening afgegeven. Volgens de gemeente heeft dat deels te maken met eerdere incidenten bij protesten in Enschede. Maar er is ook gekeken naar incidenten bij vergelijkbare demonstraties elders in het land.
De afgegeven noodverordening gaat in op vrijdagavond om 18.00 uur en geldt tot de volgende dag 23.00 uur. 

Start bij Blijdensteinpark

De demonstratie begint zaterdag om 12.00 uur in het Blijdensteinpark en gaat via de Espoortstraat, Lipperkerkstraat, Hoog en Droog en de Hoge Bothofstraat richting het Polaroidterrein. Daar eindigt de demonstratie met enkele toespraken. Tijdens de demonstratie zal de route van de tocht afgesloten zijn voor verkeer. 
In eerste instantie wilden de demonstranten richting het stadhuis lopen, maar dat is aangepast omdat winkeliers bang waren voor ongeregeldheden. 
 
Bekijk ook het dossier 'Vluchtelingen'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.