Enschede

Autistische man die buschauffeur Enschede aanvloog moet worden onderzocht

Stockfoto
Stockfoto
Kan een autistische man uit Enschede er iets aan doen dat hij na een conflict een buschauffeur aanvloog? Dat is een belangrijke vraag die gedragsdeskundigen moeten beantwoorden voordat de politierechter in Almelo uitspraak doet in de zaak.Â
De 52-jarige Enschedeër kreeg het op 8 januari 2014 aan de stok met een buschauffeur van de stadsbus toen het hem niet lukte om in te checken. Eerst kreeg hij een foutmelding, daarna gaf het scherm aan dat hij al ingecheckt was. 
Volgens de Enschedeër kreeg hij daarop te horen dat hij moest uitstappen of dat hij een nieuw kaartje moest kopen. De man vroeg zijn reisgeld terug, maar daar reageerde de chauffeur volgens hem heel raar op. 

Buschauffeur aangevlogen

Op beelden van de bewakingscamera is te zien hoe de man boos wordt en vervolgens de sjaal van de buschauffeur grijpt. Andere passagiers werken hem daarna de bus uit. 
De Enschedeër zei tegen de rechter dat het niet uit de hand was gelopen als de chauffeur had gezegd dat hij het geld later terug zou krijgen. Maar dat de chauffeur niet reageerde, de bus startte en wegreed, was niet te begrijpen voor de autistische man. 

Kokervisie

Zijn begeleider legde vandaag op zitting uit dat een van de verschijnselen van autisme is dat iemand in zo'n stresssituatie in een soort kokervisie komt. De 52-jarige kan zich door zijn stoornis niet inleven in de belevingswereld van een ander. 
"Van iemand met autisme kun je niet verwachten dat hij zaken als dit normaal oplost. Hij bleef haken bij het moment en kan dat niet loslaten", aldus de begeleider. Het voorval beheerst de 52-jarige man nog erg veel en hij is voor zijn rust opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. 
De autistische man vertelde voor de rechter dat hij nooit de bedoeling had om de chauffeur pijn te doen. Hij stuurde hem ook een excuusbrief.

'Onterechte slachtofferrol'

De officier van justitie verzette zich vandaag tijdens de zitting tegen de slachtofferrol waarin de verdachte Enschedeër volgens hem werd neergezet. Volgens hem is er maar één slachtoffer, de chauffeur. "Die werd tenslotte aangevallen."
De politierechter wil dat gedragsdeskundigen beoordelen of de 52-jarige toerekeningsvatbaar is. Ook wordt de betrokken buschauffeur nog gehoord. Wanneer de zaak verder gaat, is nog niet bekend. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.