nieuws

Joop van Ommen maakt zich zorgen over de toekomst van de Herberg

Joop van Ommen
Joop van Ommen © RTV Oost
In zijn column in de Herbergkrant spreekt Joop van Ommen zijn zorgen uit over de toekomst van de Zwolse daklozenopvang. Van Ommen begon ongeveer 25 jaar geleden met het opvangen van daklozen bij de WRZV-hallen.
In 25 jaar tijd heeft de opvang zich behoorlijk ontwikkeld en is de zorg flink veranderd. De missie van de Herberg is nog steeds om iedereen die dakloos is geworden onderdak te bieden. RIBW Groep Overijssel biedt begeleiding, zorg en beveiliging aan de Herberggasten en de
bewoners van het Sociaal Pension.

Aflopende contracten

Sinds 4 februari valt Stichting De Herberg onder het bestuur van RIBW Groep Overijssel. Een beslissing die Van Ommen steunt, maar die hem ook zorgen baart. "Ik weet zeker dat de Herberg de komende drie jaar onder de vleugels van de RIBW gewaarborgd is. Maar daarna! Daarover maak ik me echt zorgen, omdat over drie jaar de contracten met de woningbouwcorporaties aflopen en daarmee ook het leeuwendeel van de financiering van dit geweldige initiatief", schrijft Van Ommen in zijn column.
Door de jaren heen zijn heel veel initiatiefnemers en bestuurders van woningcorporaties die de Herberg steunden vertrokken. "Het is maar de vraag of ook hun opvolgers de Herberg een warm hart toedragen. Ik heb het gevoel dat de huidige bestuurders niet zoveel compassie hebben met de Herberg en het goede werk dat wordt gedaan voor de meeste kwetsbaren."

'Armoede ligt altijd op de loer'

Hoewel de tijden zijn veranderd, ligt armoede altijd op de loer. "De kans dat je vanuit je huis in de goot belandt, is altijd aanwezig", schrijft Van Ommen. "Juist daarom moeten we zorgen dat er altijd een vangnet is voor mensen die tussen wal en schip belanden. Hiervoor hebben we jaren geleden de Herberg opgericht en deze moet echt voor de toekomst gewaarborgd blijven."
Joop van Ommen zal altijd blijven vechten voor het voortbestaan van de Herberg. "Niets doen en afwachten past hier niet bij. Ook over drie jaar is de vraag voor goede opvang aanwezig en misschien nog wel groter dan nu. Ik vecht in ieder geval door tot het licht uitgaat." En als hij het niet meer kan dan weet hij dat zijn kinderen en kleinkinderen zijn gevecht zullen voortzetten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.