Cibap

Excellente Cibap studenten in Zwolle krijgen de kans zich meesterlijk te ontwikkelen

'Ruim baan voor Vakmanschap', zo heet het actieplan van het Ministerie van Onderwijs om de kwaliteit van het MBO te verhogen. Mooi voorbeeld hiervan is het excellentieprogramma Meestertitel restauratieschilder van het Cibap in Zwolle. Een handvol talentvolle studenten krijgen hier de kans zich meesterlijk te ontwikkelen.
Eind 2014 kwam het Ministerie van Onderwijs met de vraag of het Cibap voorloper wilde zijn op het gebied van excellentie in het MBO.
Aan directeur Cor de Koning de uitdaging om hier vorm aan te geven. Zijn keuze viel op de opleiding Specialist decoratie- en restauratieschilder. "Met name voor het restauratieschilderen willen wij topmensen opleiden, omdat daar vraag naar is uit diverse hoeken. Het is uniek in Nederland en wij zijn er bijzonder trots op om dit excellentieprogramma te kunnen ontwikkelen", aldus De Koning.
Niet iedere student is geschikt
Er wordt een selectie gemaakt van studenten die geschikt worden bevonden om het programma te volgen, naast de reguliere opleiding. Volgens De Koning zijn er op dit moment zeven studenten die worden opgeleid tot Meester. "De gekozen studenten moeten een grotere inzet hebben dan gemiddeld, ze moeten motorisch vaardig zijn en in staat zijn om complexe opdrachtbeschrijvingen uit te werken."Het hele traject neemt vier jaar in beslag en samen met twee partner opleidingen worden er jaarlijks zo’n 25 Meester restauratieschilders afgeleverd."

Het vergroot mijn kansen op de arbeidsmarkt

Noortje Schaap is een van de zeven studenten die mag deelnemen aan de het excellentieprogramma. "Ik heb gekozen voor deze opleiding omdat ik de combinatie van geschiedenis en creativiteit erg mooi vind. Normaal krijg je van alles een klein beetje, maar nu ga je dieper op de stof in. Het zal mijn kansen op de arbeidsmarkt zeker vergroten ten opzichte van de reguliere studenten."

Weinig vraag op arbeidsmarkt

Op de arbeidsmarkt is de vraag echter nog niet zo groot. Volgens De Koning is het voor bedrijven lastig om restauratieprojecten gefinancierd te krijgen. Toch zie je een vergrijzing van vakkundige restauratieschilders. Jonge aanwas met nieuwe kennis is hard nodig. De Koning verwacht ook dat over enige tijd de nieuwe Meesters een arbeidsplek zullen vinden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.