Zwolle

Waterschap oefent dijkcontroles langs IJssel tussen Zwolle en Deventer

Dijkwachters van het Waterschap Drents Overijsselse Delta oefenen morgen langs de IJssel tussen Zwolle en Deventer. Hierdoor raken ze vertrouwd met praktijksituaties en leren ze hun dijkdeel beter kennen.
Ook de zuidkant van de Vecht en de Soestweteringen en de Nieuwe Wetering in Salland worden in de oefening meegenomen. Aan de 'dijkentraining' doen 300 vrijwillige dijkwachters mee. Door regelmatig te oefenen zijn de dijkwachters in noodsituaties nog beter op hun taken voorbereid.Aan de hand van opgedane ervaringen kunnen onderdelen van het draaiboek worden bijgesteld en geactualiseerd.

Zo realistisch mogelijk

De oefening vindt zo realistisch mogelijk plaats. Dijkwachters controleren de dijken op zogeheten zandmeevoerende wellen, wildschades, grote drijvende voorwerpen, nog aanwezige dieren op of langs de dijk en obstakels, zoals tractoren of andere voertuigen op de kruin van dijken. Dit zijn situaties die de dijkwachters ook kunnen tegenkomen tijdens een werkelijke situatie van hoogwater.
De dijkwachters lopen in drie diensten en zijn herkenbaar aan felgekleurde jassen. Bij elke oefeninspectie van tien kilometer wordt de dijk zowel binnen- als buitendijks gecontroleerd. Een inspectie duurt zo'n vier uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.