Lonneker

Lonneker geschrokken van brand monumentale molen, overdracht molen afgelast

De overdracht van de Lonneker molen aan de Stichting Erfgoed Lonneker Molen, die vandaag zou plaatsvinden, is afgelast. Dat hebben de gemeente Enschede en de stichting besloten. Afgelopen nacht woedde er brand in de monumentale molen. Oorzaak: onbekend, schade: aanzienlijk.Â
De wieken lijken nog intact, maar de buitenkant van de rietgedekte molen in Lonneker is zwaar gehavend. Bestuurslid Bennie Kuiper van de Stichting Erfgoed Lonneker hoopt dat alle schade hersteld kan worden. De schade wordt voorlopig geschat op een bedrag tussen 50.000 en 100.000 euro.
De brandweer heeft naar schatting van Kuiper een derde van de rieten buitenmantel van de molen weggehaald om uitbreiding van de brand te voorkomen. En dat lijkt volgens hem gelukt: "het karkas van de molen is niet aangetast."

Politie onderzoekt de brand

Op twintig meter van de molen is een politielint gespannen. Niemand mag bij de molen, omdat er een politieonderzoek wordt gedaan naar het ontstaan van de brand. Brandstichting wordt niet uitgesloten.
Weinig mensen in Lonneker hebben de afgelopen nacht gemerkt dat de molen in brand stond. Net als bestuurslid Kuiper werd ook oud-molenaar Kattier gewekt met het nieuws over de brand. "Vreselijk, dit geeft een enorme schade, het is vast een klap voor de educatie en de winkelverkoop", zegt de oud-molenaar.

Overdracht zou vandaag zijn

Juist vandaag zou er een feest zijn bij de molen. De gemeente Enschede -eigenaar van de molen- zou vandaag de Lonneker molen en het omliggende weiland in erfpacht geven aan de Stichting Erfgoed Lonneker. Dat gaat voorlopig dus niet door.
De overdacht zou een symbolisch slotakkoord moeten zijn voor een slepend conflict over de molen. De Vereniging het Aangespannen Landbouwwerktuig Lonneker (HALL) en de Stichting Lonneker Molen (SLM) konden het niet eens worden over de exploitatie van de molen. HALL wilde extra functies, SLM zag dat juist niet zitten.
Onder druk van de gemeente Enschede is de nieuwe Stichting Erfgoed Lonneker opgericht voor de exploitatie met daarin bestuurders van HALL en SLM en een onafhankelijk voorzitter. De gemeente Enschede helpt de stichting de eerste vijf jaar door te komen met een bijdrage van 40.000 euro. Wat de gevolgen van de brand van afgelopen nacht zijn voor de toekomst van de Lonneker molen, is nog niet bekend.  
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.