Enschede maakt zich op voor demonstratie tegen azc

Enschede maakt zich op voor de demonstratie tegen het geplande asielzoekerscentrum op het Esmarkerveld. De demonstratie begint om 12 uur. De route is aangepast, in goed overleg, benadrukt de gemeente.Â

De demonstranten mogen niet langs het stadhuis lopen. Ze moeten in de wijk De Bothoven blijven, ten oosten van het centrum. Burgemeester Van Veldhuizen heeft een noodverordening ingesteld voor de binnenstad van Enschede om te voorkomen dat de demonstratie uit de hand loopt. De politie heeft daardoor extra bevoegdheden.

Pegida en Volks-Unie

Er worden honderden mensen verwacht. De organisatie is in handen van Demonstranten Tegen Gemeente (DTG). Ook de beweging tegen islamisering Pegida en leden van de Nederlandse Volks-Unie hebben aangekondigd zich bij het protest aan te sluiten.

Het is nog niet duidelijk of de demonstratie ook linkse groepen op de been zal brengen. De gemeente is er wel op voorbereid dat er demonstranten uit andere steden naar Enschede komen, mogelijk om de orde te verstoren.

Tegendemonstraties

Tegendemonstraties zijn niet toegestaan en ook is het verboden om rond te lopen met een bedekt gezicht, om slag- of steekwapens mee te nemen, of spandoeken met lange of dikke stokken en arm- of beenbeschermers te dragen.

In september besloot de Enschedese gemeenteraad dat er een azc komt op het Esmarkerveld aan de oostkant van de stad, voor maximaal 600 asielzoekers gedurende maximaal tien jaar. Dat leidde tot felle protesten en een aantal incidenten.

Meer over dit onderwerp:
Enschede demonstratie azc Nieuws
Deel dit artikel: