Demonstratie tegen azc Enschede rustig verlopen, wel zes mensen aangehouden

De demonstratie tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Enschede is redelijk rustig verlopen. Wel heeft de politie zes mensen opgepakt.Â

Volgens de politie droegen sommige arrestanten messen bij zich en waren ze agressief tegen agenten. De massa was woedend op de politie omdat een spandoek van Pegida met daarop een hakenkruis in een vuilnisbak, werd weggehaald en de dragers zijn opgemaakt. Een Pegida-woordvoerder sprak schande van het politieoptreden. 

Er kwamen zo'n tweehonderd mensen af op de protestactie. Er waren een paar opstootjes tijdens de demonstratie. Zo riep een tegen-demonstrant uit Amsterdam: 'Vluchtelingen welkom'. Die man werd door de politie aangehouden.Een woordvoerder van de gemeente laat weten "heel tevreden" te zijn over het verloop van de demonstratie.

DTG en Pegida

Het protest werd georganiseerd door de groep Demonstranten Tegen Gemeente (DTG). Ook de anti-islambeweging Pegida was aanwezig. De Nederlandse Volks-Unie liet vooraf weten ook te komen, maar het is onduidelijk of er aanhangers van de NVU bij de demonstratie waren.

De groepen keren zich tegen de opvang van vluchtelingen in een azc op het Esmarkerveld en de opvang in het oud-Wegenerpand. 

Noodverordening

Burgemeester Van Veldhuizen had een noodverordening ingesteld voor de binnenstad van Enschede om te voorkomen dat de demonstratie uit de hand loopt. Die verordening geldt tot 23.00 uur vanavond. De route die werd gelopen tijdens het protest, werd korte tijd afgesloten door de gemeente. Alleen een deel van de Hoge Bothofstraat is nog afgesloten. 

Bekijk ook het dossier 'Vluchtelingen'.

Deel dit artikel: