water

Onderzoek professor Universiteit Twente: ernstige waterschaarste treft vier miljard mensen

Vier miljard mensen hebben te maken met ernstige waterschaarste
Vier miljard mensen hebben te maken met ernstige waterschaarste
Wereldwijd hebben vier miljard mensen minstens een maand per jaar last van ernstige waterschaarste. Dat concludeert waterprofessor Arjen Hoekstra van de Universiteit Twente na jarenlang onderzoek.
Het aantal is fors hoger dan toe nu toe werd aangenomen. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.

Maand tot maand
Hoekstra’s team is de eerste onderzoeksgroep ter wereld die de 'watervoetafdruk' van de mensheid van maand tot maand in kaart brengt en vergelijkt met maandelijkse waterbeschikbaarheid.
“Soortgelijk onderzoek richtte zich tot nu toe alleen op waterschaarste op jaarbasis en werd slechts uitgevoerd in de grootste stroomgebieden," zegt Hoekstra.

Iedere plek op aarde

In de wetenschap werd tot nu toe uitgegaan van ernstige waterschaarste bij 2 tot 3 miljard mensen. “Daarbij werd gekeken naar de beschikbaarheid van water op jaarbasis. Dat geeft een positiever en verkeerd beeld, want waterschaarste speelt juist in droge periodes”, vertelt Hoekstra.
Hij beschrijft in zijn onderzoek voor iedere plek op aarde het aantal maanden per jaar dat mensen last hebben van ernstige waterschaarste. Dat varieert van nul tot twaalf maanden per jaar.
Probleemregio’s
Van die vier miljard mensen merkt een groot deel direct de gevolgen van die waterschaarste. Vooral in Mexico, West-VS, Noord- en Zuid-Afrika, Zuid-Europa, Midden-Oosten, India, China en Australië is er regelmatig een direct tekort aan drinkwater of komen industrie en boeren in de problemen.
In andere gebieden is er tijdens die schaarste nog wel ‘gewoon’ watervoorziening, maar ontstaan er problemen op langere termijn.
Hoekstra noemt de cijfers alarmerend en signaleert dat waterschaarste steeds hoger op de mondiale agenda staat. Hoekstra startte dit onderzoek in 2010, samen met UT-collega Mesfin Mekonnen uit Ethiopië. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.