Melkveehouder Kremer uit Stegeren krijgt veel steun in strijd tegen plan Partij voor de Dieren

De familie Kremer uit Stegeren is verrast en enorm blij met de steun die ze krijgt in de strijd tegen de verplichting om kalfjes na de geboorte langer bij de moederkoe te laten. Volgens de familie Kremer levert dat juist meer problemen dan voordelen op. De Facebook-brief van Kremer is ruim 1900 keer gedeeld en 340.000 mensen hebben het bericht gezien.

Een kleine meerderheid van de Tweede Kamer nam vorige week een motie van de Partij voor de Dieren aan, waarin staat dat er binnen een half jaar een plan moet zijn om kalfjes niet direct na de geboorte bij de koe weg te halen.

Eerst onderzoek afwachten

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) ontraadde tevergeefs de motie aan te nemen. Hij wil eerst een onderzoek afwachten, er loopt een proef bij boeren met kalveren en koeien. Van Dam wil dat eerst afwachten, maar de Tweede Kamer beslist anders.

"Geen verplichting opleggen"

Melkveehouder Allina Kremer schreef op Facebook een bericht aan Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, waarin zij Thieme onder meer uitnodigt eens te komen kijken op het bedrijf. Allina zegt dat je boeren geen verplichting moet opleggen, omdat niet elk boerenbedrijf is ingericht om kalfjes langer bij de koe te houden.

Het kalveren gebeurt in een aparte ruimte van de stal, maar daarna gaat het kalfje apart van de grote koeien. Zo loopt het minder snel ziektes op en heb je betere controle op de inname van biest. Dat is de eerst melk die koeien geven na het kalven en heel belangrijk voor de gezondheid van het dier. Door die biest zelf toe te dienen heb je meer controle op de biest-inname wat beter is voor het kalf.

Meer over dit onderwerp:
kalf Partij voor de Dieren boer Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren