Deventer

Veelbesproken kunstcollectie wijlen Gerrit Witteveen uit Deventer getaxeerd; waarde 10.000 euro

"Nee, geen miljoenenstukken. Maar de intrinsieke waarde die deze kunst voor de Deventenaar heeft, is natuurlijk onbetaalbaar". Dat is de reactie van Bernard Duimel van de stichting Erven Witteveen na de taxatie van de kunstwerken van Gerrit Witteveen.
Witteveen, die vorig jaar overleed, was een vermogende Deventenaar die zijn kapitale woonpand aan de Brink en zijn kunstcollectie aan de gemeente Deventer wilde nalaten. Het pand met schilderijen van Deventer schilders zou dan een museum moeten worden.
Maar de gemeente weigerde, zag meer lusten dan lasten in de erfenis. Het pand gaat nu naar de Doopgezinde Gemeente. De kunstcollectie van Witteveen werd vandaag getaxeerd.

Enkele toppers

"Er zitten enkele toppers bij die een waarde hebben van tussen de 1500 en 2000 euro", zegt Charles Boissevain, taxateur en oud-directeur van het voormalige Historisch Museum De Waag in Deventer. Hij verwijst onder meer naar een schilderij van Bartus Korteling van de Deventer Muntentoren.
"De rest is allemaal leuk, klein werk waarvan ik denk dat de heer Witteveen er leuke herinneringen aan heeft gehad."

10.000 euro

Alle 60 kunststukken van Witteveen werden gisteren bekeken in galerie Kiek-Kus in de Deventer Roggestraat. Geschatte waarde: 10.000 euro. In de galerie worden de werken binnenkort ook tentoongesteld om verkocht te worden.
Maar of het voldoende waarde had om een museum in de woning van wijlen Witteveen mee in te richten? Bernard Duimel: "De collectie an sich paste natuurlijk heel goed op de benedenverdieping van het huis, aangevuld met Deventer schilders uit de collectie van De Waag."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.