Nieuws

Sekswerkers doen 'striptease-act' op station Zwolle tegen negatieve beeldvorming

Twintig schaars geklede dames van belangenorganisatie Proud hebben vanmiddag een pittige show met striptease gehouden op het station van Zwolle. De dames gingen weliswaar niet 'all the way', maar er was genoeg te zien.
Proud is vorig jaar opgericht om de belangen van 'sekswerkers', oftewel prostituees, te behartigen. Met de snelle actie, die in meerdere steden gehouden wordt, vragen ze aandacht voor de negatieve beeldvorming rond mensen die in de seksindustrie werken.

Nationale dag van de betaalde liefde

Belangenvereniging Proud riep vorig jaar de dag na Valentijnsdag uit tot nationale dag van de betaalde liefde. Doel is de werkomstandigheden te verbeteren en het taboe op het werk te doorbreken. Volgens woordvoerster Mariska Majoor hangt er nog altijd een negatief stempel van criminaliteit, mensenhandel en drugsgebruik rond de beroepsgroep, terwijl toch ook heel veel sekswerkers en prostituees met plezier werken.
"Natuurlijk sluiten we onze ogen niet voor de misstanden die er helaas ook zijn, maar met deze actie willen we ook laten zien dat er mensen zijn die graag in dit werkveld actief zijn. Ik ben ervan overtuigd dat meer openheid op termijn gaat resulteren in een afname van de misstanden in de seksindustrie", aldus Majoor.

Waardering van publiek in Zwolle

De reizigers op het station in Zwolle konden de actie wel waarderen. Volgens veel omstanders was het een leuke show en is het goed dat er meer aandacht en openheid binnen de branche komt.
Volgens de belangenvereniging is het ondanks de legalisering van het beroep voor prostituees nog steeds moeilijk om bijvoorbeeld een bankrekening te openen of een verzekering af te sluiten. "Je wordt al snel als een crimineel behandeld", zegt de vereniging. Behalve in Zwolle is de bus vandaag ook in Amsterdam, Hoorn, Heerenveen en Meppel gestopt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.