kalf

MSD: "Partij voor de Dieren gebruikt onderzoek naar koeien en kalveren verkeerd"

Koe met kalf in een stal
Koe met kalf in een stal
De Partij voor de Dieren gebruikt een onderzoek van diergeneesmiddelenfabrikant MSD en vee-artsen verkeerd om hun standpunt over kalfjes te ondersteunen. De PvdD diende vorige week een motie in dat boeren verplicht moeten worden kalveren langer bij hun moeder te laten. Dat zou beter zijn voor de koe en het kalf.
In het onderzoek van MSD Animal Health staat nergens dat het beter is om kalveren langer bij de koe te laten blijven. Er staat wel in dat veel onderzochte kalveren te weinig of te laat biest binnen krijgen.

Onderzoeker verbaasd over conclusie PvdD

Diergeneesmiddelfabrikant MSD uit Boxmeer is verbaasd dat de Partij voor de Dieren hun onderzoek naar biest-management heeft vertaald naar dat kalveren meer biest en dus een betere start krijgen als zij bij de koe blijven. "Dat staat nergens in het onderzoek" aldus een woordvoerder van MSD. "Wel staat er in dat 62% van de onderzochte kalveren te weinig of te laat biest gespeend krijgen. En dat daardoor de bloedwaarde van anti-lichamen in het bloed van het kalf te laag was."

"Wij vinden het erg jammer van de PvdD ons onderzoek zo heeft gebruikt, wij krijgen veel vragen van boeren hierover. Wij kunnen alleen maar uitleggen wat onze conclusie is van ons onderzoek."

Controle op biest-inname na geboorte

Boer Kremer uit Stegeren is verontwaardigd over de motie. Hij zegt dat een kalf beter af is als het apart wordt gezet. Het ervaart juist meer stress als het pas na twee weken of nog later bij de koe wordt weggehaald. Ook is er voor een boer betere controle op de biest-inname. Biest is de eerste melk die een koe aanmaakt nadat de koe gekalfd heeft. In de biest zitten allerlei stoffen die goed zijn voor de weerstand van het het kalf. Als je als boer die biest zelf aan het pasgeboren kalf geeft kun je precies zien hoeveel het dier binnenkrijgt.
Bovendien is het risico op para-tbc, een besmettelijke en ernstige dierziekte, groter als het kalf langer bij de moeder blijft. Een stal is ook niet ingericht op jongvee. Een kalf apart zetten betekent dat je het dier in de gaten kunt houden.

Facebook-actie boerenfamilie Kremer

De familie Kremer uit Stegeren heeft in reactie op de aangenomen motie Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren een open brief geschreven. Daarin zeggen zij dat in de praktijk een kalf beter af is als het apart van de moeder wordt gehouden. Thieme laat aan Kremer weten dat zij niet overtuigd is, zo'n 30 boeren in Nederland houden het kalf wel bij de koe zegt Thieme. Waarom zouden niet alle boeren dit doen.
Kremer hoopt dat er geen verplichting komt voor boeren, maar dat iedere boer zijn eigen gezonde verstand voor het dierenwelzijn van zien dieren mag gebruiken.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.