referendum

Overijsselse gemeenten openen veel minder stembureaus tijdens referendum over Oekraïne

Minder stembureaus open tijdens referendum Oekraïne
Minder stembureaus open tijdens referendum Oekraïne
De Overijsselse gemeenten openen tijdens het Oekraïne-referendum op 6 april een stuk minder stembureaus dan tijdens de Provinciale Staten-verkiezing van vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. De gemeenten die aan dat onderzoek mee hebben gedaan openen bijna dertien procent minder stembureaus. Landelijk gaat het om tien procent minder stembureaus.
Het aantal stembureaus verandert per verkiezing, maar bij het Oekraïne-referendum daalt het aantal stembureaus wel opvallend hard. In Overijssel worden tot nu toe (vier gemeenten leverden niet op tijd de informatie aan) 449 stembureaus geopend, dat waren er vorig jaar 514. 

Oldenzaal grootste verschil

In Oldenzaal is het verschil het grootst, niet alleen in de provincie maar ook landelijk. Van de 17 stembureaus die vorig jaar werden gebruikt, gaan er in april maar 5 open, een daling van zeventig procent. Volgens de gemeente is dat om het referendum 'kostenefficiënt te organiseren'.
Ook in Hellendoorn, Hengelo, Rijssen-Holten en Zwolle worden flink minder stembureaus gebruikt. Dalfsen opent juist één stembureau méér dan vorig jaar. In veertien gemeenten verandert niets. 

'Te weinig geld voor genoeg stembureaus'

Sommige gemeenten verwachten een lagere opkomst bij het referendum, of zeggen te weinig geld van de overheid te krijgen om genoeg stembureaus te openen. "De overheid stelt minder geld beschikbaar, en het tellen van de stemmen kost waarschijnlijk minder tijd dan bij een reguliere verkiezing."
In sommige gemeenten kan het zijn dat op één locatie meerdere stembureaus waren, terwijl dat er nu één zal zijn. Ook zetten sommige gemeenten mobiele stembureaus in die meerdere locaties bezoeken.
Het referendum gaat over het associatieverdrag dat de EU heeft gesloten met Oekraïne. Delen van het verdrag zijn 1 januari wel al in werking getreden. Volgens voorstanders gaat het om economische samenwerking, maar tegenstanders zijn bang dat het verdrag een stap richting een Europees lidmaatschap van Oekraïne is en leidt tot problemen met Rusland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.