Enschede

'Hou stortkokers bij flatgebouwen in Enschede nog even open'

De stortkokers in Enschede moeten nog even open blijven
De stortkokers in Enschede moeten nog even open blijven © iStock
Hou stortkokers voor afval in flats in de wijk Wesselerbrink in Enschede nog even open. Met dat voorstel komt de PvdA nadat het college bewoners een brief had gestuurd dat de stortkokers gesloten worden en dat het een definitief besluit is.
Het voornemen van de gemeente om de stortkokers per 1 juli te sluiten is een gevolg van de invoering van diftar in Enschede. Dat komt er in het kort op neer dat je voor restafval meer betaalt als je meer aanbiedt. Enschede wil hiermee afvalscheiding verder stimuleren. 
Gevolg is dat er ondergrondse containers in de hele stad worden geplaatst en de stortkokers gesloten moeten worden. Dat schoot de bewoners van de flats in Enschede waar het om gaat in het verkeerde keelgat

Problemen

Op elke galerij is een stortkoker, waar de bewoners hun afvalzakken in kunnen gooien. Beneden staan twee containers, die twee keer per week geleegd worden. Ideaal, vinden de bewoners. Vooral voor de ouderen zou de ondergrondse container buiten de flat veel problemen opleveren.

Zorgvuldig traject

De PvdA in Enschede verwijt het gemeentebestuur slechte communicatie richting inwoners  over de invoering van diftar. De partij wil nu voorstellen de stortkokers nog even open te houden. Eerst moet met bewoners een zorgvuldig traject van overleg en voorlichting in worden gegaan, waarbij ook alternatieven kunnen worden besproken. De gemeenteraad moet van de voortgang op de hoogte worden gehouden.
Zorgvuldige communicatie was volgens de PvdA één van de belangrijkste voorwaarden voor een goede invoering van diftar. Wil je mensen er voor motiveren, dan moet je goed voorlichten, stelt de partij. Mensen zouden tijd moeten krijgen om aan het nieuwe systeem te wennen en alternatieven goed te overwegen.  
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.