nieuws

Nieuwe geofoons moeten aardbevingen in Twente registreren

De Nederlandse Aardolie Maatschappij heeft in Twente zeven nieuwe geofoons geïnstalleerd. De seismische meetapparaten kunnen trillingen in de bodem meten en moeten aantonen dat er in Twente geen aardbevingen zijn als gevolg van de injectie van afvalwater in lege gasvelden.
Sinds er gemeten wordt, zijn er volgens de NAM in Twente nooit bevingen geweest. Toch is er veel onrust onder de bevolking. Dat heeft te maken met het afvalwater uit de oliewinning in Schoonebeek, dat geïnjecteerd wordt in lege gasvelden in Noordoost-Twente.

Afvalwaterinjectie gestaakt

De afvalwaterinjectie is gestaakt in mei 2015, toen een grote lekkage werd ontdekt in weilanden bij Holtheme in de buurt van Hardenberg. Binnenkort begint de NAM met de reparatie van de transportleiding, daarom is de oliewinning en daarmee de afvalwaterinjectie, stil gelegd.
De werkzaamheden zullen naar verwachting tegen het einde van de zomer zijn afgerond en dan wil de NAM de oliewinning direct weer hervatten.

Wantrouwen wegnemen

Onafhankelijk deskundigen zeggen dat de afvalwaterinjectie van de NAM in Twente aardbevingen en bodemdalingen tot gevolg kan hebben. De NAM claimt dat hiervan geen sprake zal zijn maar om alle wantrouwen weg te nemen heeft het oliebedrijf toch zeven geofoons laten installeren.
De geofoons zijn geplaatst in het gebied waar afvalwater wordt geïnjecteerd. Er staat een aantal rond het oude gasveld Tubbergen/Mander, rond het gasveld Tubbergen en rond Oldenzaal, waar het oude gasveld Rossum diep in de bodem wordt gevuld met verontreinigd afvalwater.
Op iedere locatie worden op vijf verschillende dieptes trillingen gemeten. De diepste meting gebeurt op tweehonderd meter onder het maaiveld.

'Eigenlijk niet nodig'

"Het voelt een beetje dubbel voor een technicus want we weten dat het niet nodig is", zegt Herman Baars, manager operations van de NAM. "Maar we hebben geleerd van Groningen. We moeten heel veel en vaak sorry zeggen voor wat daar is gebeurd."
"Hoe de burger aankijkt tegen onze werkzaamheden is minstens net zo belangrijk als de techniek en dus willen we daarin investeren. Deze geofoons zijn daar onderdeel van."

KNMI doet beheer

De geofoons meten zelfs de fijnste trillingen en moeten zodoende uitwijzen dat de NAM gelijk heeft. Om zo transparant mogelijk te zijn heeft de NAM het beheer van de seismische meetapparatuur overgedragen aan het KNMI.
Dit overheidsinstituut verwerkt de data van alle geofoons in Nederland. Die data is voor iedereen terug te zien via de website van het KNMI. Het KNMI kan uit de data ook herleiden of een trilling, gemeten door de geofoons, is veroorzaakt door menselijke activiteiten of door de natuur zelf.

Nog geen beter imago

Onder de Twentse bevolking draagt de nieuwe apparatuur vooralsnog niet bij een een beter imago van de NAM.
"De laatste weken verschijnen paginagrote advertenties in de huis-aan-huis-bladen hier in de regio en ook daarin verkondigt de NAM klinkklare onzin. Sjoemelinformatie noem ik het", aldus een verontruste inwoner.

Meer wantrouwen

Ook bij het burgerinitiatief 'Stop Afvalwater Twente' zorgen de nieuwe geofoons niet voor een herstel van het vertrouwen. "Opnieuw worden er tonnen euro's gepompt in een techniek, met als doel om ons ervan te overtuigen dat er niks aan de hand is", zegt Coen Demmers van het Burgerinitiatief. "Maar hoe meer energie de NAM steekt in het overtuigen van de bevolking, hoe meer ik ze zal wantrouwen."
Burgerinitiatief 'Stop Afvalwater Twente' wil dat de afvalwaterinjectie voorgoed wordt gestopt. Om die eis bij de minister van Economische Zaken in Den Haag kracht bij te kunnen zetten, zijn er inmiddels al bijna 20.000 handtekeningen verzameld.
Volgens het burgerinitiatief geeft dit hoge aantal aan dat er in Twente breed verzet is tegen de vervuiling van de diepe ondergrond.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.