Transport en Logistiek Nederland

Transportsector klaagt in brandbrief over vertraging aan de grens

Sinds enige tijd wordt er wordt er weer intensief gecontroleerd aan de grens met files, vertragingen en miljoenen euro's schade tot gevolg. Transport en Logistiek Nederland, EVO en Fendedex hebben een brandbrief gestuurd naar het kabinet.Â
De brancheorganisaties willen dat Nederland, huidig voorzitter van de EU, maatregelen neemt om de doorstroom van het goederenvervoer beter te regelen. 

Doorstroom bij grensovergangen bevorderen

In een brief aan het kabinet pleiten TLN, verladersorganisatie EVO en exportvereniging Fenedex onder meer voor het instellen van slimme infraroodscans en aparte rijstroken voor vrachtauto's. Ook willen ze een vrije doorgang voor bedrijven die aantoonbaar zelf voorzorgsmaatregelen nemen. Dat moet de doorstroom van het verkeer bij grensovergangen bevorderen.
Het uiteindelijke doel moet volgens de branche zijn om de controles aan de Europese buitengrenzen zodanig te verbeteren dat het controleren van de binnengrenzen niet meer nodig is. Nederland is momenteel voorzitter van de EU. De organisaties vinden dat Nederland die positie moet gebruiken om orde op zaken te stellen.

Heisterkamp

Transporteur Heisterkamp heeft dagelijks 750 wagens op de weg, ook in Oldenzaal ondervinden ze de gevolgen van de extra controles aan de grens. De vertraging loopt al snel op tot een uur per wagen per dag.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.