stembureau

Burgemeester van Oldenzaal: meer stembureaus tijdens referendum onnodig

Tijdens het Oekraïne-referendum zijn er niet meer stembureaus nodig. Dat zegt burgemeester Theo Schouten van Oldenzaal. In zijn gemeente gaat het aantal van 17 tijdens de provinciale staten-verkiezing naar 5 voor het referendum.
Dat is een daling van 70 procent en daarmee is Oldenzaal de meest opvallende gemeente. In heel Nederland zijn er minder stembureaus op 6 april. Landelijk gaat het om 10 procent minder, in Overijssel zijn het er gemiddeld 13 procent minder.
Burgemeester Theo Schouten heeft ervoor gekozen om minder stembureaus open te doen omdat Oldenzaal een compacte gemeente is waardoor het ook makkelijk kan. Daarnaast is door de minister gevraagd kostenefficiënt te werken. Ook verwacht Schouten een lage opkomt. De landelijke SP is het totaal oneens met de argumenten van de burgemeester. Tweede Kamerlid Van Raak van de SP vindt dat er net zoveel stembureaus moeten zijn als bij het Europees referendum. "De bevolking heeft zelf om een referendum gevraagd, dan moet je ook de mogelijkheid bieden om te kunnen stemmen'. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.