André Manuel

André Manuel uit Diepenheim opent reeks Vrijheidscolleges

Waar eindigt vrijheid van meningsuiting en waar begint belediging? Het is een vraag die aan de orde zal komen tijdens het Vrijheidscollege dat André Manuel uit Diepenheim geeft in aanloop naar Bevrijdingsdag. Misschien staat het zelfs wel centraal. "Ik moet het nog schrijven hè!"
De Vrijheidscolleges worden door negen provincies georganiseerd in aanloop naar het bevrijdingsfestival. Het vierde college is op Bevrijdingsdag zelf. De colleges zijn een jaarlijkse serie lezingen van bekende opiniemakers en denkers over de 'Vier Vrijheden'. Andrë Manuel opent in Overijssel de reeks in Zwolle op 9 april. 

Eervol

"Het is wel eervol dat ze aan mij hebben gedacht", stelt Manuel die de gelegenheid aan zal grijpen om gebruik te maken van het vrije woord. 
De muzikant en cabaretier heeft de indruk dat normaal voor mensen wordt gekozen die meer incrowd zijn. "Misschien wisten ze niemand meer."
Het Vrijheidscollege vindt zijn oorsprong in de 'Four Freedoms' rede die de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt uitsprak op 6 januari 1941. In die toespraak formuleerde hij de 'Vier Vrijheden' die voor iedereen ter wereld zouden moeten gelden en nog steeds actueel zijn: De Freedom for Fear, Freedom from Want, Freedom of Speech and Expression en de Freedom of Worship. 

Wereld in brand

"Het is in ieder geval een mooi opdracht om erover na te denken", vindt Manuel voor wie de onderwerpen waar Roosevelt 70 jaar geleden over sprak nog steeds erg actueel zijn. "Het blijft altijd actueel, want de wereld staat in brand. Ik denk dat de meeste mensen in Nederland nog wel achter het democratisch beginsel staan." 
Dat het een spraakmakend college wordt, ligt in de lijn der verwachtingen. Want hoewel er nog geen letter op papier staat, Manuel moet nog beginnen met schrijven, staat wel vast dat hij grenzen zal opzoeken. "Ik ben mijn hele leven al op zoek naar de grens. Waar eindigt vrijheid van meningsuiting en waar begint belediging?"

Toleranter

Sinds de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh is er veel veranderd, vindt Manuel. Maar ook de vluchtelingenstroom heeft laten zien dat de grenzen in Nederland veranderen. "20 jaar geleden waren we in ieder geval aan de oppervlakte een stuk toleranter dan nu."
Manuel heeft er veel zin, want zo'n college geeft Bevrijdingsdag en de feesten die er omheen zijn georganiseerd meer diepgang. "Ik vind het mooi dat 5 mei meer is dan alleen maar feest, muziek en bier."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.