Enschede

Nog veel onduidelijkheid in strafzaak rond voogdijmoord Enschede

Regiezaak
Regiezaak
Er zijn, bijna anderhalf jaar na de gewelddadige dood van de 25-jarige Mustafa Kanat uit Enschede, nog veel onduidelijkheden in de strafzaak tegen de vier verdachten. Wat wel duidelijk is, is dat twee verdachten uit België voorlopig nog niet op vrije voeten komen. De rechtbank verwierp vandaag een verzoek om vrijlating van een van de Belgen.
De 25-jarige Kanat werd op 26 september 2014 voor zijn woning aan de Fazantstraat neergestoken. Hij overleed kort daarna. Zo'n 15 uur na zijn dood werden vier verdachten aangehouden. Het gaat om de ex-vriendin van Kanat en haar moeder, beiden uit Bergen op Zoom, en twee mannen uit België. Een van de Belgen zou de nieuwe vriend van Kanat's ex-vriendin zijn.

Mustafa Kanat en zijn ex hadden samen een dochtertje en er zouden problemen over de voogdij geweest zijn. Volgens het Openbaar Ministerie zou de moord gepland zijn door de ex en haar moeder. De twee Belgen zouden de moord uiteindelijk gepleegd hebben.

Veel onderzoek in strafzaak

In de strafzaak is al veel onderzoek gedaan, wat nodig nodig was omdat de meeste verdachten ontkennen. Alleen een van de Belgen bekende dat hij met zijn vriend naar Enschede ging. Daar zou een poging om Kanat "een lesje te leren" ontaard zijn in de dodelijke steekpartij. De man leidde politiemensen ook naar een parkeerplaats langs de A1 waar een petje en messen weggegooid waren.
Volgens zijn advocaat is deze Belg niet degene die de dodelijke steken toebracht. De man zou ten tijde van de moord een gebroken pols hebben gehad waardoor hij geen kracht kon zetten met een mes. De advocaat wil ook dat het verhaal van de pols onderzocht wordt, zodat er medische ondersteuning komt.

Kapper

De advocaten van de andere Belg, een 19-jarige man uit Hemiksen, kwamen met veel meer verzoeken om onderzoek. Zo willen ze duidelijk hebben of een kapper van de penitentiaire inrichting waar de man vastzit een informant van de politie was. De kapper zou namelijk tegen de politie gezegd hebben dat de haren van de man niet door een professionele kapper geknipt waren.
Een constatering die van belang zou kunnen zijn bij de veroordeling van de man, want volgens de officier van justitie werden de beide verdachten kort na de moord door de moeder van de ex-vriendin geknipt zijn om herkenning te voorkomen.

Meer onderzoek naar steekwonden

De advocaten van de 19-jarige willen nader onderzoek naar de steekwonden omdat onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut geen opheldering kunnen geven. Volgens de advocaten van de Belg is nu niet uit te sluiten dat er met meerdere messen gestoken werd. Ook willen de advocaten dat twee foto-setjes die gebruikt zijn door de politie aan het dossier worden toegevoegd.
Het gaat om setjes met foto's van de verdachten maar ook met foto's van anderen die voorgehouden zijn aan getuigen in de hoop dat ze de verdachten konden identificeren. De advocaten vinden die foto's erg belangrijk en wraakten afgelopen week nog een onderzoeksrechter vanwege een beslissing rond die foto's.
De rechtbank neemt later een beslissing over de verzoeken. De volgende zitting is gepland op 20 april. Dat is dan nog steeds geen inhoudelijke behandeling van de strafzaak omdat er nog verschillende andere onderzoeken lopen, waaronder een onderzoek door gedragsdeskundigen naar de geestesgesteldheid van de 19-jarige Belg. Dat onderzoek moet halverwege de maand mei klaar zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.