nieuws

Het klöpkesgraf in Sint Isidorushoeve

Het dorp Sint Isidorushoeve bestaat nog niet zo heel lang, in 1928 is het ontstaan rond de bouw van de rooms-katholieke Isidoruskerk. Toch is er wel een stukje historie te vinden net buiten de dorpskern.
Het kerkdorp dankt zijn naam aan de heilige Isidorus, onder andere beschermheilige van de plattelanders. Er wonen nu zo'n 1300 inwoners en vooral de jaarlijkse zomerfeesten met Hemelvaart zijn bekend in de hele regio. Aan de rand van het dorp ligt een bos, waar op een bordje langs de openbare weg een typisch Twents geschiedenis verhaal staat afgebeeld.

Klöpkeswezen

In het bos ligt namelijk een klöpkesgraf. Het klöpkeswezen was vroeger een katholiek instituut. Ongehuwde katholieke vrouwen, die zich in sterke mate voor de katholieke godsdienst inzetten werden in Twente 'klöpkes' genoemd. Deze vrouwen hadden als taak om de gelovigen in kennis te stellen als er een priester kwam om in het geheim de mis te lezen. Maar daar was niet iedereen zo blij mee, waardoor op een dag zelfs één van de klöpkes werd vermoord.

Zoektocht

Marinus Ros woont in Sint Isidorushoeve en heeft het verhaal over het klöpkeswezen al vaak gehoord. Hij is ook al wel eens bij het graf geweest, maar dat is alweer een poosje geleden. Omdat het niet goed te vinden is belt hij zijn dorpsgenoot Harry Mensink. Hij kan het graf dat bedekt is met bladeren en mos zo aanwijzen. Volgens de overlevering zou hier een klöpke vermoord zijn, maar of dat verhaal klopt blijft een raadsel.
Mooi Overijssel is hét online videoplatform voor historisch beeldmateriaal en nieuwe filmpjes van de provincie Overijssel. Heb jij ook een bijzondere video van onze mooie provincie? Upload deze dan hier!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.