nieuws

Manege in Denekamp niet blij met komst van groot loonwerkersbedrijf

Lawaai maakt paarden schrikachtig
Lawaai maakt paarden schrikachtig
Manege De Zonnebeek in Denekamp maakt bezwaar tegen de komst van een groot loonwerkersbedrijf. Voor de Raad van State in Den Haag liet de eigenaar van de manege weten te vrezen voor het schrikken en op hol slaan van paarden.Â
De gemeente Dinkelland heeft onlangs de vestiging van de Werktuig en Bouwdienst Denekamp aan de Brandlichterweg mogelijk gemaakt met een nieuw bestemmingsplan. Het loonwerkersbedrijf kan daarmee aan de gang op een perceel naast de manege, die wil dat de Raad van State het plan schorst.
Volgens de manege is wel een geluidsonderzoek uitgevoerd naar mogelijke overlast. Maar bij dat onderzoek is vergeten dat paarden 20 keer beter horen dan mensen. De geluidsoverlast van het loonbedrijf kan dus makkelijk schrikreacties bij paarden veroorzaken. Twee ruiterverenigingen zouden volgens de manege het niet verantwoord vinden om de manege nog te gebruiken.

Geen regels voor lawaai in de buurt van paarden

De gemeente heeft wel aanvullend onderzoek laten doen, maar er bestaan geen regels voor het beperken van lawaai in de buurt van paarden.
Het loonbedrijf mag er van de gemeente gewoon komen, want het is niet aannemelijk dat er zoveel lawaai optreedt dat paarden daarvan schrikken. Bovendien is volgens de gemeente de manege voornamelijk open in de avonduren als het bedrijf gesloten is.
De Raad van State oordeelt over twee weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.