nieuws

"Vasten gaat meer over zingeving, dan over het niet drinken van alcohol"

Herman Koetsveld schrijft tijdens de vastenperiode iedere dag een tekst of een gedicht. "Ik maak ruimte voor de ziel. Ik probeer in deze dagen iets meer tijd te maken en mezelf te dwingen om even stil te staan bij het leven."
Koetsveld is protestant en doet eigenlijk niet aan de vastentijd, zoals de katholieken dat wel doen na carnaval. Ook Enis Odaci vast in een andere periode, namelijk de Ramadan. Toch staan beide gelovigen in deze dagen stil bij het leven. "Even geen alcohol drinken, geen vlees eten, en je telefoon wat vaker wegleggen. Het zou eigenlijk goed zijn voor iedereen, ongeacht je geloof."

Gewoonte

Lector Verslaving aan de Hogeschool Windesheim, Rob Bovens, is het daarmee eens. Hij organiseert Ikpas2016, een actie waarbij duizenden mensen alcohol 40 dagen laten staan. "Uit onderzoek blijkt dat je door je gewoonten te doorbreken meer tot jezelf komt. Dat heeft positieve fysieke reacties, zoals beter slapen en een mooiere huid. Maar ook mentaal heeft het een positief effect. Mensen weten weer waaróm ze iets doen. Niet uit gewoonte, maar uit overtuiging. Door jezelf iets te ontzeggen, besef je weer waarom je keuzes maakt."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.