Oud

Asbestsanering zorgt voor onduidelijkheid toekomst oude stadhuis Almelo

Skyline van Almelo (vanaf nieuwe stadhuis)
Skyline van Almelo (vanaf nieuwe stadhuis)
Onduidelijkheid over de kosten van asbestsanering van het oude stadhuis in Almelo maakt de keuze voor de gemeenteraad wat te doen met het gebouw op dit moment onmogelijk. Almelo wil snel een besluit over de toekomst van het gebouw omdat leegstand ook geld kost.
De fractie LAS bracht bij de plannen voor sloop of verbouw in dat de offerte voor asbestsanering is uitgevoerd door een niet-gecertificeerd bedrijf. Bovendien is de offerte uit 2014 en zit er een ruime marge in de schatting van de kosten. Al met al is de kans groot dat de kosten van sanering op het bordje van de gemeente komt.
Alle vier partijen die plannen willen ontwikkelen op de locatie van het oude stadhuis hebben in hun voorstel geen of beperkt de kosten van sanering van het asbest meegewogen. Boven bepaalde bedragen draait de gemeente op voor de meerkosten. Dat druist in tegen het idee dat de ontwikkeling van het gebied de gemeente in ieder geval geen geld mag kosten.

Rechtszaak voor behoud stadhuis

Vorige week begon ook een rechtszaak tegen de gemeente over het oude stadhuis. De organisatie Heemschut pleit voor behoud van het, volgens hen, monumentale gebouw. Pas over ruim vier weken wordt de uitspraak van de rechter in Zwolle verwacht.

Ondertussen praat de Almelose gemeenteraad verder over vier ingediende plannen over de toekomst van het gebouw. Twee ervan betekenen volledige sloop en twee plannen zijn voor behoud van de gevel van het gebouw. Het stadhuis wordt dan intern verbouwd tot een appartementencomplex.

Sloop of sanering mag niet meer kosten dan is begroot

Als sloop mogelijk wordt gemaakt door een besluit van de raad is het maar de vraag of de sloopkosten en sanering niet meer gaan kosten dan nu is begroot. Ook zouden de extra kosten voor rekening van de gemeente komen, zoals de plannen er nu liggen. Veel fracties in de raad willen daarom nog geen voorkeur uitspreken voor één van de gepresenteerde plannen.
Wethouder Ten Seldam neemt de kritiek en inbreng vanuit de raad mee in besprekingen voor een herzien voorstel. Het college is voor sloop van het oude gebouw en nieuwbouwwoningen op de oude stadhuislocatie. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.