nieuws

Voorlopig geen Hornbach in Almelo: Raad van State veegt bestemmingsplan van tafel

Raad van State
Raad van State
De komst van bouwmarkt Hornbach in Almelo laat voorlopig nog even op zich wachten. De Raad van State heeft het bestemmingsplan Rhijnbeek van tafel geveegd; dit plan had de komst van Hornbach mogelijk moeten maken.
Het bestemmingsplan heeft betrekking op de locatie van voormalige ROC-school Van Rhijn en naastgelegen gronden rondom een school voor speciaal voortgezet onderwijs. Het bestemmingsplan had op deze zogenoemde Rhijnbeeklocatie een Hornbach-bouwmarkt met tuincentrum en een drive-in mogelijk moeten maken.

Kwestie speelt al aantal jaren

Twee bouwmarkten in de buurt en twee omwonenden zijn een aantal jaar geleden tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Raad van State. In december 2014 deelde de Raad van State de zorgen. In een zogenoemde tussenuitspraak droeg de Raad de gemeenteraad van Almelo op om alsnog de 'actuele regionale behoefte' te onderzoeken aan de hand van het concrete bouwplan voor deze Hornbach-vestiging.
Verder moest de gemeenteraad aangeven of de ontwikkeling van een bouwmarkt regionaal is afgestemd. Voor zover dat niet was gebeurd, moest de raad dit alsnog doen.

Bestemmingsplan aangepast

De gemeenteraad kreeg 26 weken de tijd om de gebreken in het bestemmingsplan te herstellen. In juni 2015 liet de gemeenteraad weten dat het het bestemmingsplan had aangepast naar aanleiding van de tussenuitspraak. De bezwaarmakers verzetten zich opnieuw tegen dit aangepaste bestemmingsplan. Volgens hen maakt het nieuwe, gerepareerde bestemmingsplan zelfs meer mogelijk dan het oorspronkelijke bestemmingsplan.
De Raad van State veegt nu dit gerepareerde plan van tafel. De Raad heeft met name kritiek op het buitendeel van het geplande tuincentrum. Dat buitendeel is volgens de Raad ten onrechte buiten beschouwing gebleven bij het onderzoek naar de verkeersdrukte en de parkeerbehoefte. Daarnaast stelt de gemeente dat het buitendeel niet zou leiden tot meer geluidsoverlast. De Raad twijfelt hieraan.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.