Raad van State

Raad van State: terecht geen vergunning voor militaire oefeningen op sportvelden Zwolle

Raad van State
Raad van State
Het Deltion College in Zwolle mag het gebouw en de velden van voetbalvereniging HTC aan de Brinkhoekweg niet gebruiken voor militaire oefeningen voor studenten van de opleiding Veiligheid & Vakmanschap. De gemeente weigerde eerder al een vergunning daarvoor. De Raad van State staat aan de kant van de gemeente, zo blijkt uit een uitspraak van de Raad vandaag.
Deltion had de vergunning aangevraagd om op doordeweekse dagen het perceel te gebruiken als leslocatie. Binnen deze opleiding Veiligheid & Vakmanschap worden studenten opgeleid voor een baan als beroepsmilitair. Aanvankelijk verleende het gemeentebestuur de omgevingsvergunning, maar na bezwaren van omwonenden weigerde de gemeente alsnog de vergunning.

In strijd met bestemmingsplan

De omwonenden gaven aan geluids- en verkeersoverlast te ondervinden van de studenten. Bovendien zou het gebruik van de velden in strijd zijn met het bestemmingsplan. Het gemeentebestuur gaf de bewoners op dit punt gelijk.
Het Deltion College was het daar niet mee eens. De school stapte naar de rechtbank om tegen het besluit van de gemeente in beroep te gaan. Volgens Deltion worden de sportvelden alleen voor sportactiviteiten gebruikt en niet voor militaire oefeningen. Er is dus überhaupt geen omgevingsvergunning nodig voor het gebruik van de sportvelden, aldus Deltion.

Beroep bleek ongegrond

De rechtbank Overijssel verklaarde in maart 2015 het beroep van Deltion ongegrond. Het Deltion College legde de kwestie daarop voor aan de Raad van State. Die geeft vandaag de rechtbank gelijk.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.