ondergrond

Overijssel krijgt 'ladder' voor de ondergrond

Verontreinigd afvalwater in bodem Twente
Verontreinigd afvalwater in bodem Twente
Er komt toch een provinciale 'ladder' voor de ondergrond. De ladder geeft aan welke activiteiten wel en welke activiteiten niet gewenst zijn in de Overijsselse bodem.
Provinciale Staten van Overijssel besluiten vandaag over een structuurvisie op de ondergrond. De visie moet de effecten van activiteiten in de ondergrond voor mens en milieu beperken. Belangrijk uitgangspunt is dat activiteiten alleen plaatsvinden wanneer er geen twijfel is over de risico's.

Te vaag

CDA-statenlid Rob Engbers vindt dat nog wat te vaag. Zijn partij stelt daarom vandaag voor om met een ladder te komen.
"Hierin staat bijvoorbeeld dat drinkwaterwinning altijd mogelijk is en we ook iniatieven ondersteunen op het gebied van duurzame energie. Maar activiteiten als het injecteren van afvalwater, zoals nu in Twente gebeurt, willen we nadrukkelijk niet.” Wat er precies op de ladder komt te staan, daarover moet de politiek nog een debat komen. 

Drenthe werkt al langer met 'ladder'

De provincie Drenthe werkt al langer met een soortgelijke ladder. De ladder heeft er daarvoor gezorgd dat die provincie een serieuze gesprekspartner is bij het Rijk over zaken die zich in de ondergrond afspelen.
Statenlid Engbers: “Het Rijk verleent namelijk vergunningen voor activiteiten in de diepe ondergrond, de provincie gaat daar niet over. Maar wij vinden het wel belangrijk dat we meer invloed krijgen op wat daar allemaal in de bodem gebeurt.”

Van Haaf: voldoende bescherming

Het voorstel van het CDA krijgt de steun van alle andere partijen in Provinciale Staten. Gedeputeerde Van Haaf liet eerder weten dat zij geen voorstander is van een 'ladder'. Zij vindt dat de huidige structuurvisie voldoende bescherming biedt voor mens en milieu.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.