V&D

Van swingende aapjes tot stinkbommen: Overijssel heeft veel herinneringen aan de V&D

De oude V&D in Almelo
De oude V&D in Almelo
Jarenlang was de V&D een belangrijk onderdeel van het straatbeeld in verschillende steden in onze provincie. Nu dat verdwijnt, komen er veel herinneringen naar boven.Â
Op onze facebookpagina vroegen wij u wat uw mooiste, leukste of meest bijzondere herinneringen aan de V&D zijn. Hieronder een bloemlezing uit de reacties. 

De bekende aapjes

Verschillende mensen hebben het over de bekende aapjes bij de V&D.
"Kennen jullie nog dat aquarium met die bewegende aapjes op muziek, waar je een muntje in moest gooien voor dat ze gingen bewegen", vraagt Rogier uit Oldenzaal zich af. Ook Angelica uit Enschede heeft het over "de grappige orkestaapjes".
Leo Embregt heeft zelfs een video van de aapjes weten te vinden. "Wie heeft zich daar niet aan staan te vergapen", schrijft hij erbij. 

Ogen gingen open

De V&D was vooral vroeger de plek waar veel mensen voor het eerst met nieuwe dingen in aanraking kwamen. 
"Er was eens een man met vogeltjes, die op commando een kaartje trokken met een voorspelling daarop", weet Rogier zich te herinneren. 
Grietje Herder heeft het over een bijzondere bediende in het oude pand in Enschede: "Was gezellig met de lift waar toen je werd geholpen door een piccolo." Dat herkent Ans van der Linde ook: "Het mooie wat ik mij herinner is de in uniform gestoken liftboy."
Alwin Kötter heeft het ook over de eerste winkel in Enschede die een roltrap had.

Zelf gewerkt bij de V&D

Niet alleen komen herinneringen van klanten binnen, veel mensen hebben er zelf ook gewerkt. 
Jan Postma uit Almelo had er zijn eerste vakantiebaantje en ook Linda Voortman had daar 49 jaar geleden haar eerste baan: "Op kantoor als typiste jongste bediende. Zo werd dat toen genoemd."

Persoonlijke herinneringen

Sommige herinneringen zijn heel persoonlijk, maar hebben wel met de V&D te maken.
"Dat zo'n 30 jaar geleden mijn moeders fiets was gestolen na een middagje shoppen bij de V&D. Ze was zoooo boos, dat we in een mum van tijd thuis waren. Zo hard trapte ze op mijn fiets, ik achterop", vertelt Marjan Schreer uit Hengelo. 
"In onze verkeringstijd gingen we vaak bij V&D koffie drinken op zaterdagmiddag na dat we wat hadden gekocht voor de uitzet", zegt Diny Tent. "Dat is nu ongeveer 48 jaar geleden."
Elle Barkelt vertelt: "Heb in Enschede mijn eerste slaatje gegeten als meisje van 5 jaar. Ben vandaag 62 geworden."
Joop Bos herinnert zich nog dat hij vroeger kattenkwaad uithaalde in de winkel: "Ik gooide stinkbommetjes in mijn jeugd."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.