werklozen

Omscholingsproject moet werklozen Twente geschikt maken voor vacatures

Aan de ene kant zijn er veel openstaande vacatures in Twente, aan de andere kant zitten veel werklozen thuis. Op het eerste gezicht lijkt dat misschien gek, maar de werklozen hebben niet de goede opleiding voor de vacatures. En dat moet anders dacht het UWV.
Uit de jongste cijfers blijkt het opnieuw: Twente heeft - ook in verhouding met de rest van Overijssel - te maken met flinke werkloosheidscijfers. Volgens Werkplein Twente zijn er 36 duizend werkzoekenden alleen al in Twente.
Eén van de belangrijkste oorzaken is de zogenoemde 'mismatch'. Daarmee wordt bedoeld dat er wel vacatures zijn, maar de werklozen zijn daarvoor niet goed genoeg opgeleid. Het gaat dan vooral om technische- en ICT vacatures.

Omscholingsproject moet helpen

Om daar wat aan te doen is het Werkplein Twente samen met het bedrijf Program It een omscholingsproject gestart. In eerste instantie krijgen 35 werklozen een driedaagse cursus om te kijken of ze geschikt zijn voor programmeerwerk.
Bij getoonde geschiktheid worden ze in 3 maanden omgeschoold en krijgen gegarandeerd een baan.

Vijf jaar zonder baan, nu een kans

Marcel Medendorp zit al 5 jaar zonder betaald werk. Niet dat hij alleen maar thuis op de bank zit: "Ik heb onder andere taalles gegeven aan allochtonen, ik vind namelijk dat je je wel nuttig mag maken wanneer je een uitkering hebt."
Toen het UWV hem deze omscholingscursus met baangarantie aanbod, hapte hij enthousiast toe: "Dit is een enorme kans voor mij. Ik heb een universitaire opleiding gevolgd, maar dat garandeert geen baan. En ik zie het programmeren echt zitten."

Meer dan alleen maar omscholen

Program It heeft al eerder ervaring opgedaan met deze omscholingscursus in Brabant. Cursisten worden volgens directeur Ger Erades niet alleen bijgespijkerd op programmeergebied: "We gaan met deze groep naar de Ardennen om survivaltochten te houden en we laten ze veel sporten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.