Basisschoolleerlingen uit Ootmarsum in actie tegen afvalwaterinjectie

Ruim 50 leerlingen uit groep 8 van basisschool De Meander in Ootmarsum komen in actie tegen de injectie van afvalwater in de Twentse bodem. Deze dagen verzamelen de kinderen zoveel mogelijk handtekeningen en komende week zullen ze die aanbieden aan het gemeentebestuur.

Het besef dat er ook in Twente vervelende dingen kunnen gebeuren, begon allemaal met een les over rampen. Een van de leerlingen vertelde over de lozing van afvalwater door de NAM. Na afloop van deze les ontstond het idee om actie te gaan voeren.

"De kinderen hadden grote zorgen over de activiteiten van de NAM", vertelt leerkracht Robert Westerhof. "De kinderen zijn verbolgen en vragen zich af waarom dit zomaar allemaal kan. Het is duidelijk dat ze niet willen dat dit gebeurt."

Eigen initiatief

Gistermiddag gaven enkele leden van het burgerinitiatief 'Stop afvalwater Twente' voorlichting aan de 55 kinderen van groep 8. "Op eigen initiatief gingen de leerlingen daarna aan de slag met een eigen petitie. In groepjes zijn ze na schooltijd handtekeningen gaan verzamelen en daar kreeg ik vanmorgen het resultaat van te zien", zegt leerkracht Westerhof.

"Het is prachtig om te zien dat ze zo begaan zijn met de toekomst van Twente, het onderwerp leeft hier nu heel erg", zegt leerkracht Carolien Brunninkhuis. 

Kinderpetitie

De leerkrachten gebruiken het onderwerp nu om de kinderen meer kennis bij te brengen over taal, de maatschappij en hoe democratie werkt.

In de komende dagen zullen ze een kinderpetitie schrijven en nog meer handtekeningen verzamelen. Het doel is om de petitie volgende week aan te bieden aan de burgemeester van Dinkelland.

Deel dit artikel:

Reageren