nieuws

Nooit meer een verkeerd pilletje in het Deventer Ziekenhuis? "Dat is wel de bedoeling"

Het Deventer Ziekenhuis gaat een nieuw apparaat inzetten dat fouten bij het toedienen van medicijnen verder moet terugdringen. Een test maakte duidelijk dat er tot nu toe dagelijks 3 tot 4 medicatiefouten werden gemaakt.
In vergelijking met andere ziekenhuizen scoorde het Deventer Ziekenhuis al beter als het gaat om nauwkeurigheid, maar toch gaat het ziekenhuis nu als eerste met een zogenoemde MedEye werken.
Ziekenhuisapotheker Peter Wierenga: "Ondanks onze veilige werkwijze gaan er helaas nog dingen mis. Dat komt door de menselijke controle. Wij zoeken altijd manieren om het nog veiliger te doen."

Juiste medicatie

De MedEye is een kleine computer waarin een 3D-scanner en geavanceerde software zitten. Tabletten en capsules worden erin gestopt en aan het bed van de patïent getest op kleur, groote, inscripties, structuur en breukstreep. De gegevens worden vergeleken met het voorschrijfsysteem, waarna de MedEye kan zien of de patiënt de juiste medicatie krijgt.
Wierenga: "Het toedienen van medicijnen blijft mensenwerk. Verpleegkundigen blijven uiteraard zelf de medicijnen controleren, maar MedEye is een extra slot op de deur. Altijd het goede pilletje in het Deventer Ziekenhuis? Dat is wel de bedoeling."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.