André Kuipers

André Kuipers probeert schoolkinderen in Enschede enthousiast te maken voor techniek

Astronaut André Kuipers heeft vandaag ruim 250 basisschoolkinderen uit Enschede en omgeving kennis laten maken met wetenschap en techniek. Hij deed dat aan de hand van vooral veel film- en fotomateriaal van de twee ruimtereizen die hij gemaakt heeft.
Kuipers is ambassadeur van het Techniekpact. In die hoedanigheid verzorgt hij collegetours voor leerlingen van de basisschool en hun leerkrachten om ze enthousiast te maken voor de wereld van de ruimtevaart.

Veel filmpjes over ervaringen

Met de presentatie van Kuipers wil het Techniekpact bereiken dat meer kinderen later gaan kiezen voor een technische opleiding. De komende jaren zijn technische vernieuwingen nodig voor veel maatschappelijke uitdagingen. De jongeren van nu moeten daar straks de oplossingen voor brengen.
Op de van de astronaut bekende enthousiaste wijze vertelde hij over zijn ervaringen in de ruimte. Hij liet veel filmpjes zien van hoe het er aan toeging in het ruimtestation, waarin hij de tweede keer zes maanden
verbleef. Hij heeft een half miljoen foto's gemaakt, waarvan een soort film is gemaakt, die mooi laat zien hoe de aarde er vanuit de ruimte uitziet.

Kinderen mochten vragen stellen

Ook was te zien hoe de astronauten zich wassen in de ruimte. Het water kleeft als een soort pudding aan het lichaam en dat werd duidelijk in beeld gebracht toen Kuipers water op zijn hoofd goot. De beelden zorgden uiteraard voor veel hilariteit in de zaal. Hetzelfde gold voor het filmpje waarop te zien was dat Kuipers een hand vol snoepjes losliet en vervolgens op zoek moest waar ze allemaal waren gebleven.
De kinderen hadden vooraf vragen aan de astronaut ingeleverd. Tien kinderen mochten naar voren komen om hun vraag te stellen. Zo was een jongen benieuwd hoe in de ruimte de feestdagen gevierd worden. Een meisje wilde weten of er ook wel eens kinderen meegenomen worden in de ruimte. Met hier en daar een komische noot had Kuipers antwoord op alle vragen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.