Israël

Jurist Cees Blok werkte als vrijwilliger in de Palestijnse gebieden

Cees Blok
Cees Blok
Almeloër Cees Blok was de laatste drie maanden van 2015 als waarnemer te gast in de Palestijnse gebieden. Hij is geschrokken van de verharding van standpunten in het Palestijns-Israëlische conflict.
Zijn juridische achtergrond maakte hem een uitstekende kandidaat om door Kerk in Actie als oecumenisch begeleider er te worden uitgezonden. 
Het takenpakket van een begeleider is heel divers. Zo was Blok onder meer betrokken bij het begeleiden van kinderen zodat ze veilig naar school kunnen gaan. In de maanden dat hij in Israël was, hield hij een blog bij.
Blok is plaatsvervangend rechter in Utrecht, "met gevoel voor mensenrechten, maar wel redelijk conservatief", zo omschrijft hij zichzelf. 

Compassie voor de Palestijnen en voor Israël

Zeven jaar geleden was hij voor zijn werk ook in het conflictgebied. Toen is bij hem compassie gegroeid voor de Palestijnen, "maar ook voor de Israël, want de rechtsstaat lijdt onder de situatie, en het is de gewone man die de rekening betaalt". 
Volgens Blok is er veel angst onder de Palestijnen. Niet alleen voor het leger, maar vooral voor de Joodse kolonisten.
Een deel van zijn taak bestond uit het begeleiden van schoolkinderen maar ook boeren die hun oogst binnen willen halen en vrouwen die hun handel willen verkopen op de markt.

Bezetting

Blok vergelijkt de situatie voor de Palestijnen met die van de Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog.
Mensen van Arabische komaf hebben verplicht een A in hun paspoort. "Israël zou beter moeten weten", zegt Blok. 
Zondag na het nieuws van 0800 uur vertelt Blok in Hoogtij over zijn ervaringen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.