Kamper Kogge

IJsselkogge conserveringsstation in Lelystad binnengereden

De IJsselkogge, die gisteren vanuit Kampen naar Lelystad is vervoerd, is vanmorgen in het conserveringsstation binnengereden. Een precisieklus die opmerkelijk soepel verliep. Sneller dan verwacht stond de kogge in de hal.Â
De kogge werd met succes aan wal gebracht. Met een speciale kraan is de kogge zonder problemen op de kade getild.

Omzichtig

Ook daar zal het scheepswrak nat worden gehouden. Dat is nodig omdat de resten van het schip eeuwen onder water hebben gelegen. Als het hout snel gedroogd wordt, blijft er niets van over. Daarom wordt die klus omzichtig aangepakt. Bovendien is het een tijdrovende bezigheid.  
Het kan nog wel twee tot drie jaar duren voor de kogge helemaal droog is. Ook in de hal is een stellage aangebracht die het schip voorlopig nat zal houden. Door de luchtvochtigheid in de hal de komende jaren steeds iets verder naar beneden te brengen moet het schip uiteindelijk helemaal opdrogen. 

Spectaculair

"Het was een spectaculair gezicht", meldt verslaggever Koen Peeters van Omroep Flevoland die getuige was van de hele operatie. "Er was publieke belangstelling maar niet massaal." Dat mensen er speciaal voor naar de hal kwamen is niet zo gek, vindt de verslaggever. "Dit zien we niet vaak in Flevoland. Dat zijn we niet gewend"
In de hal zal de kogge de komende periode worden onderzocht. Zowel de lichting als het onderzoek en de mogelijke conservering wordt uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat. Het zal enkele jaren duren voor de kogge terug gaat naar Kampen om daar tentoongesteld te worden. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.