azc

Vooral veel vragen over veiligheid bij bijeenkomst over azc Zwolle

Kan mijn dochter nog wel veilig naar school? Kan de gemeente de veiligheid garanderen? Het zijn vooral dit soort vragen die vanavond gesteld werden tijdens een informatiebijeenkomst over de komst van een azc naar Zwolle.Â
Zwolle wil in het voormalige waterschapsgebouw aan de Dokter van Thienenweg de komende vijftien jaar maximaal achthonderd vluchtelingen opvangen.

Vragen over veiligheid

Veiligheid blijkt daarbij de grootste zorg van de buurt. Sommige bewoners vragen zich af of vrouwen en kinderen straks nog wel veilig over straat kunnen. 
"Het zijn geen beesten", reageert één van de wijkbewoners tijdens de bijeenkomst. "En Keulen dan?" zegt een ander. 

Meijer: geen reden om bang te zijn

Burgemeester Meijer deed vanavond zijn best om de angst van de buurt weg te nemen. 
Garanties zijn er niet te geven, zei hij. Maar volgens Meijer blijkt uit ervaringen die Zwolle in het verleden had met de opvang van asielzoekers, dat er geen aanleiding is om bang te zijn. 

Kritiek op aantal

Naast de angst voor onveiligheid, is er in Zwolle ook kritiek op de omvang van de opvang. 600 tot 800 vluchtelingen is veel, vinden omwonenden.
Is het niet beter om de opvang te verdelen over meerdere kleine locaties, werd gevraagd. Maar volgens burgemeester Meijer is dat duurder en lastiger op het gebied van beveiliging en voorzieningen. 

Buurt wil referendum

De gemeente krijgt ook het verwijt van de buurt dat het besluit al genomen is. Enkele mensen uit de wijk willen daarom een referendum.
Ze vinden dat de politiek niet over dit onderwerp mag en kan beslissen omdat de vluchtelingenproblematiek niet speelde tijdens de vorige verkiezingen. Geen enkele partij heeft zich er daarom over uitgesproken, vinden de buurtbewoners. 
Burgemeester Meijer bestrijdt dat het besluit al is genomen. Hij benadrukte vanavond dat er een voorstel is gedaan en dat de gemeenteraad uiteindelijk beslist in april. 

Bijeenkomsten in klein comité

De bijeenkomst van vanavond is een vervolg op de grote bijeenkomst die Zwolle op 20 januari al hield. Daar kwamen zoveel mensen op af dat niet iedereen de kans kreeg een vraag de stellen. De gemeente besloot daarop nieuwe bijeenkomsten te organiseren voor kleinere groepen. 
Bekijk ook het dossier 'Vluchtelingen'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.