Reinier Paping

'Held van de Elfstedentocht' Reinier Paping krijgt boek en tentoonstelling op verjaardag

Reinier Paping in 2013 bij de onthulling van zijn monument in Ommen
Reinier Paping in 2013 bij de onthulling van zijn monument in Ommen
Het is al meer dan vijftig jaar geleden, maar de winter van '63 staat bij velen nog in het geheugen gegrift. Het is die winter dat Reinier Paping uit Zwolle de zwaarste Elfstedentocht aller tijden wist te winnen.Â
Vandaag werd Paping 85 en werd hij op bijzondere wijze in het zonnetje gezet. 

Boek en tentoonstelling

In Hindeloopen kreeg hij in het eerste Friese schaatsmuseum het eerste exemplaar van het boek 'Reinier Paping, held van de Elfstedentocht'. Daarnaast opende hij de gelijknamige tentoonstelling in het museum. 
Het boek en de tentoonstelling beschrijven de impact van de Elfstedentocht van 1963. Niet alleen voor Paping, maar ook voor zijn tijdgenoten. 
Omringd door schaatsvrienden van toen en kennissen, nam Paping het eerste boek in ontvangst. Sommigen had hij al tientallen jaren niet meer gezien. Ook Henk Angenent, de winnaar van 1997, kwam langs.

De hel van '63

De Elfstedentocht van '63 staat in de boeken als één van de koudste dagen in de Nederlandse geschiedenis. Bij de start in Leeuwarden vroor het maar liefst 18 graden en de gevoelstemperatuur lag die dag in Friesland rond de -20 graden.
Het wordt daarom ook wel de hel van '63 genoemd. 
Paping komt van oorsprong uit Ommen. Daar staat langs de Vecht ook een monument dat herinnert aan zijn Elfstedenoverwinning. Na zijn schaatscarrière begon Paping een sportzaak in Zwolle, waar hij nog altijd woont. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.