alcoholslot

Alcoholslot komt niet meer terug

Het alcoholslot keert niet terug
Het alcoholslot keert niet terug
Het alcoholslot in auto's is verleden tijd. Het programma zal niet opnieuw worden ingevoerd, staat in een brief die minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) donderdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.Â
Het alcoholslot is een startonderbreker die wordt ingebouwd in de auto. De bestuurder moet voor het starten in het apparaat blazen. De auto start niet als de bestuurder te veel heeft gedronken. 

De afgelopen jaren was de maatregel onderwerp van discussie. 

Straf werd al niet meer opgelegd

Voorheen legde het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zo'n slot op aan drankrijders. Maar er bleken grote technische en juridische bezwaren. 
Vorig jaar staken de Hoge Raad en de Raad van State daarom een stokje voor het alcoholslot. Sindsdien werd de maatregel niet meer opgelegd. 

Vaker rijontzegging

Het kabinet heeft onderzocht of de maatregel op een andere manier juridisch geregeld kon worden, maar besluit nu om er volledig van af te zien. 
Volgens Van der Steur betekent het eind van het alcoholslot dat de rechter voortaan eerder en langer een ontzegging van de rijbevoegdheid zal opleggen. Dan mag de betrokkene helemaal niet rijden. Van der Steur onderzoekt nog op welke manier dit rijverbod strenger kan worden gecontroleerd.

Strafpunt

Sinds begin deze maand krijgen bestuurders die definitief zijn veroordeeld voor het rijden onder invloed een brief thuis. Daarin staat dat ze een eerste strafpunt hebben. Als ze binnen vijf jaar opnieuw daarvoor worden veroordeeld, zijn ze hun rijbewijs kwijt.
Daarnaast wil de minister dat mensen die ernstige verkeersdelicten plegen of mensen die vaker de fout in gaan, strenger worden aangepakt. Hij denkt aan een systeem waarbij de straf of boete steeds hoger wordt als iemand vaker overtredingen maakt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.