Overijsselse scholen kiezen voor de iPad maar schaffen de boeken niet af

Middelbare scholieren kunnen hun boekentas nog niet thuislaten. Steeds meer scholen gebruiken wel een iPad of laptop in de klas, maar niet om schoolboeken compleet te vervangen. Een tablet is wel een handig hulpmiddel om meer variatie aan te brengen in de lessen.

Verschillende middelbare scholen in Overijssel hebben de afgelopen tijd geëxperimenteerd met digitale leermiddelen. Onder meer het Noordik in Almelo en de Waerdenborch in Holten hebben ook een klas bij wijze van proef uitgerust met alléén een iPad, dus zonder boeken, maar dat bleek toch niet prettig te werken. Op beide scholen gebruiken alle leerlingen vanaf de brugklas nu een iPad naast de leerboeken.

De iPad kan goed worden gebruikt om filmpjes met uitleg te kijken, of op een interactieve manier te oefenen, bijvoorbeeld in de vorm van games. Leerlingen die moeite hebben met de stof kunnen een filmpje rustig nog een keer bekijken, terwijl leerlingen die de stof al beheersen gelijk verder kunnen met de opgaven. Hierdoor kan een docent maatwerk leveren voor elke leerling.

'Hoe moet dat ding aan?'

Het is voor scholen een hele klus om digitaal onderwijs in te voeren. Docenten die zijn opgeleid met boeken en schriften, moeten leerlingen die van jongs af aan zijn opgegroeid met tablets digitaal onderwijs bieden. De scholen besteden daarom veel tijd aan scholing van het personeel. Sommige docenten hadden zelfs nog nooit eerder een tablet in handen gehad en wisten niet eens hoe die aan moest.

Toch is de iPpad nu niet meer weg te denken uit het onderwijs. Maar het is geen wondermiddel. Overijsselse scholen schreeuwen niet van de daken dat ze een iPpad-school of digitale school zijn. De laptop of tablet blijft een hulpmiddel, en geen doel op zich.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren