zalm

Zalm korter houdbaar na darmbacterie op vis bij Jumbo

Mensen kunnen erg ziek worden van het eten van besmette zalm
Mensen kunnen erg ziek worden van het eten van besmette zalm
Zalmproducten van visrokerij H. van Wijnen zijn voorlopig minder lang houdbaar. De uiterste datum moet van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit naar voren worden geschoven. Dat gebeurt na een aantal besmettingen met darmbacterie listeria.Â
Een kortere houdbaarheid kan voorkomen dat er zo veel listeria op zalm komt, dat het gevaarlijk wordt. De voedselwaakhond heeft dat gldfbevestigd na een bericht van Omroep Gelderland.
Van Wijnen levert onder meer aan de Jumbo, dat gisteren alle gerookte zalm terugriep. Van Wijnen haalde dezelfde dag gerookte toastzalm uit de schappen, zonder te zeggen bij welke winkels. Listeria werd ook gevonden op gerookte regenboogforel van de Aldi. Dat product is door Van Wijnen uit Turkije gehaald en hier geleverd.

Overgeven en diarree

Listeria is een bacterie die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. Gezonde mensen hebben meestal weinig last van een besmetting. Het is vooral gevaarlijk voor zwangeren, baby's, alcoholisten en ouderen met een verminderde afweer.
In Nederland worden jaarlijks 45 tot 60 personen ziek van deze bacterie, van wie zo'n 15 tot 20 mensen overlijden. Dat zijn met name ouderen van boven de zeventig jaar. De belangrijkste symptomen zijn overgeven, buikkrampen, diarree, hoofdpijn en koorts.
Van Wijnen was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.