ouderenzorg

Raad voor de Ouderenbescherming wil sancties tegen Titus Brandsmahof in Almelo

Ouderen / ouderenzorg
Ouderen / ouderenzorg © RTV Oost / Rogier van den Berg
Het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de kwaliteit van de zorg in woonzorgcentrum Titus Brandsmahof in Almelo is schokkend, maar ook nietszeggend. Dat zegt een woordvoerder van de Raad voor de Ouderenbescherming. Zolang aan de misstanden die in het rapport worden genoemd geen sancties zijn verbonden, zal er weinig veranderen, stelt de raad.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt in het rapport dat er eind vorig jaar zoveel mis was met de zorg in het woonzorgcentrum dat de gezondheid van bewoners gevaar liep. Dat bleek onder meer uit protocollen die niet werden nageleefd. Deels omdat er geen tijd voor was, maar ook omdat medewerkers de protocollen niet konden vinden of simpelweg het nut ervan niet inzagen. 
Het woonzorgcentrum werd op 41 punten onderzocht en voldeed op 27 punten niet aan de gestelde normen voor goede zorg, valt in het rapport te lezen. 

Geen sancties

"Als zoiets gebeurt in een gezinssituatie, krijgen de ouders bezoek van de politie", zegt woordvoerder Frans Brekelmans van de Raad voor de Ouderenbescherming. "Ik heb in dit rapport geen enkele sanctie zien staan."
Carintreggeland, waaronder het woonzorgcentrum valt, moet op korte termijn verbeteringen doorvoeren en is daar ook druk mee bezig, maar dat vindt Brekelmans niet voldoende. "De directie zou op non-actief gesteld moeten worden en de Raad van Toezicht zou bij zichzelf te rade moeten gaan of zij wel geschikt is voor haar taak."

Inspectie moet veranderen

Volgens Brekelmans zijn de gebreken die aan het licht gekomen zijn, schokkend, maar het zijn situaties die hij al vaker in de ouderenzorg is tegengekomen. Hij pleit daarom ook voor veranderingen bij de Inspectie. "Organisaties opdragen om medewerkers bij te laten scholen gaat niet ver genoeg."
Brekelmans vindt het ook vreemd dat pas bij de tweede klacht van de klokkenluider actie is ondernomen door de Inspectie. "Eerder heeft Carintreggeland zelf geconstateerd dat er geen probleem was. Die eerste klacht dateert al van enkele jaren geleden. "Pas bij de tweede klacht is actie ondernomen, maar al die tijd was er dus sprake van een onveilige situatie voor de bewoners."

Reactie wethouder Timmer

Ook vanuit het gemeentebestuur van Almelo is gereageerd op de misstanden in het woonzorgcentrum. Wethouder Anja Timmer stelt in een reactie op Twitter dat zorg aan kwetsbare mensen goed moet zijn en dat de situatie bij Titus Brandsmahof snel moet verbeteren. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.