cultuur

Natuurfotograaf Rob Reijen wachtte vijf dagen bij -57 graden Celsius op een ijsbeer

Natuurfotograaf Rob Reijnen zat vijf dagen in een sneeuwhol, bij -57 graden Celsius. Allemaal ontberingen om een ijsbeer met haar jong uit een hol te zien kruipen. "Het was een magisch moment. Emotioneel ook. Zoiets maak je nooit meer mee."
"Hij stuurde me diezelfde dag nog een email: 'We hebben hem!', ook voor mij was dat een heel bijzonder moment", aldus Hetty Reijnen die op veel reizen meegaat met haar man. "Het is feitelijk gewoon een hobby", aldus Rob, die met zijn foto's winnaar is geworden van diverse internationale prijzen, waaronder die van National Geographic.

Hoogst haalbare

Hij is verzot op ijsberen. Al zeven keer bezocht de natuurfotograaf de Noorse eilandengroep Spitsbergen en andere koude gebieden. “Ik ben al lange tijd gefascineerd door ijsberen, hoe ze leven en overleven in de barre omstandigheden”, vertelt hij. “Het was mijn ultieme wens om ijsberen uit hun winterhol te zien komen, en dat is nu gelukt'', aldus de natuurfotograaf. "Een vriend van me zei: 'Waarom zou je nog een keer zo'n reis maken? Dit is het hoogst haalbare.' En daar heeft hij ook wel gelijk in, dit maak ik niet meer mee."
De ijsberen liepen op 100 meter afstand, een veilige afstand volgens de kenners. "Daar moet je ze dan maar in geloven inderdaad!", aldus Reijnen. Want het lijken hele lieve beren, maar ze kunnen gevaarlijk zijn.
De foto's van de fotograaf zijn te zien in het Ton Schulten Museum in Ootmarsum, tot en met begin april.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.