Rechtbank

OM eist geldboete voor Enrichment Technology in Almelo na dodelijk bedrijfsongeval

De officier van justitie eiste vandaag voor de rechtbank dat Enrichment Technology Company in Almelo een boete van 120.000 euro betaalt omdat het veiligheidsbeleid te wensen overliet. Daardoor overleden in 2013 twee medewerkers tijdens het werken in een oven, waarin het edelgas Argon aanwezig was. Enrichment Technology Company is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van centrifuges voor uraniumverrijking voor Urenco.
Eén van de slachtoffers wilde een oven inspecteren die nog niet in gebruik was gesteld. De man klom via een trap de oven in en viel flauw. Toen zijn collega te hulp schoot, raakte hij ook buiten westen door zuurstofgebrek. Onderin de oven bleek het edelgas Argon te zitten. Omdat Argon zwaarder is, was het zuurstof onderin de ketel verdrongen.

Productie wekenlang stilgelegd

Een 54-jarige man uit Enschede overleed een aantal uren na het ongeval, een 44-jarige man uit Albergen vier dagen later. De arbeidsinspectie en Enrichment Technology Company stelden daarop een uitgebreid onderzoek in. Na het ongeval lag de productie wereldwijd een week stil. In Almelo is er ruim vier weken niet geproduceerd. In die periode werden overal veiligheidstesten uitgevoerd.
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de twee slachtoffers zich niet aan de veiligheidsinstructies hebben gehouden toen ze de oven in gingen. In de instructie stond dat ze eerst een zuurstofmeting hadden moeten doen voordat ze de oven in gingen. Dat is niet gebeurd. Uit de verhoren van collega's en BHV'ers zou blijken dat veel medewerkers in het bedrijf de inhoud van de veiligheidsvoorschriften niet kenden. Ze hadden geen idee wat ze moesten doen bij het gas Argon.

'Papieren beleid'

Volgens het Openbaar Ministerie was het vooral papieren beleid en dat wordt het bedrijf kwalijk genomen. In 2009 vond er ook een dodelijk ongeval plaats bij Enrichment Technology in Almelo. Toen werd het bedrijf veroordeeld tot een boete van 45.000 euro.
Volgens de directeur van het bedrijf zijn de veiligheidsvoorschriften na het ongeval in 2013 fors aangescherpt. Zo zijn er inmiddels in alle ovens zuurstofmeters aangebracht.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.