Twentekanaal viert jubileum en wordt uitgediept

Het Twentekanaal bestaat dit jaar 80 jaar. Vanaf volgend jaar zomer wordt het kanaal aangepast aan de eisen van deze tijd.

Want steeds meer bedrijven zien de voordelen van vervoer over water. Grote schepen met een lengte van 100 meter kunnen wel 17 vrachtwagens vervangen en dat scheelt in de kosten. Vervoer over water is ook nog eens milieuvriendelijk.

De werkzaamheden gebeuren in fases. Het stuk Eefde - Delden is al aangepakt, nu volgen ook Delden - Enschede en de zijtak Almelo.

Werk onder water

Ger Vos van Rijkswaterstaat verwacht dat het werk op zijn vroegst in de zomer van 2017 kan beginnen. Het kanaal wordt onder het wateroppervlak verbreed. Zandzuigers zullen het meeste werk doen.  

"De mensen zullen er dus niet veel van zien". Waar nodig worden ook de beschoeiing en de kades aangepakt. De sluizen en de bruggen worden in een ander project aangepast.

Ter hoogte van het XL Businesspark bij Bornerbroek is een grote zwaaikom gepland, zodat de grote schepen hier kunnen draaien.

Werkverschaffing

Toen het kanaal na veel gesteggel over het tracee werd aangelegd, waren de schepen veel kleiner. Duizenden arbeiders hebben in de jaren dertig meegegraven aan het kanaal.

De toplaag werd met de schop verwijderd, pas later kwamen er machines aan te pas. 

Hard werken voor voetvolk

Hengeloër Jan Bleumink herinnert zich hoe zijn vader Marinus Bleumink doodop thuiskwam van het zware werk. De mannen werkte tien uur per dag, zes dagen in de week, tegen een hongerloontje.

Toen het kanaal in augustus 1936 door koningin Wilhelmina werd geopend, mocht het werkvolk er niet bij zijn. Bleumink spreekt er schande van. 

Museum en gedicht

In het historisch museum Hengelo is een bescheiden expositie ingericht over de aanleg van het kanaal. Vooral de Hengelose industrie profiteerde ervan. 

De Hengelose stadsdichter Herman Koetsveld wijdde een gedicht aan het kanaal.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Twentekanaal Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren