MBO

MBO-onderwijs komt met keuzevakken voor betere aansluiting regionale arbeidsmarkt

Het middelbaar beroepsonderwijs gaat volgend schooljaar flink op de schop. In overleg met het regionale bedrijfsleven gaan de scholen in heel Nederland zo'n vierhonderd nieuwe keuzevakken aanbieden. Die vakken zijn afgestemd op de bedrijven in de regio.Â
Op die manier moeten scholieren een grotere kans op werk in de regio krijgen. Zo gaat het Deltion College in Zwolle zich bijvoorbeeld toeleggen op keuzevakken in de zorg en e-commerce. Volgens bestuursvoorzitter Bert Beun van het Deltion College speelt de school daarmee heel snel in op recente ontwikkelingen in de regionale arbeidsmarkt.

'Jaarlijks anticiperen'

"Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat studenten in de zorgsector steeds meer te maken krijgen met techniek. De mogelijkheden van het gebruik van medische apparatuur zijn enorm, maar het zorgonderwijs speelt daar op dit moment nog te weinig op in. Met de komst van keuzevakken kunnen we daar jaarlijks op anticiperen in het middelbaar beroepsonderwijs."
De mogelijkheid om snel nieuwe keuzevakken in het beroepsonderwijs in te voeren, is vier jaar geleden in gang gezet en gaat in nauw overleg met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Geschikt personeel

Minister Bussemaker is van mening dat het goed is om de regels voor het beroepsonderwijs te versoepelen, omdat het bedrijfsleven op dit moment te vaak klaagt dat het moeilijk is om geschikt personeel te vinden. Dit omdat het de afgestudeerde studenten vaak ontbreekt aan de juiste vaardigheden voor het werk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.