Enschede

Stortkokers in seniorenflats Enschede blijven voorlopig

De stortkokers in Enschede blijven voorlopig
De stortkokers in Enschede blijven voorlopig
De stortkokers in de dertien flats in Enschede Zuid blijven voorlopig gewoon in gebruik. De gemeenteraad heeft de wethouder in een motie opgedragen om eerst de alternatieven te bekijken en die met de bewoners te bespreken.
Het gaat om de afvalinzameling in dertien flats waar vooral ouderen wonen. Enschede wil het zogenoemde diftar invoeren, het berekenen van gedifferentieerde tarieven voor gescheiden afval. De gemeenteraad staat daar nog steeds achter maar wil de stortkokers behouden.

Emotie en commotie

De ouderen in de flats zien ertegenop om met hun zakken afval naar beneden te lopen om het in ondergrondse containers te gooien. De gemeenteraad valt met name over de communicatie van de wethouder.
Die heeft in een brief aan 1272 huishoudens laten weten dat de stortkokers definitief verdwijnen, terwijl de gemeenteraad nog wacht op maatregelen speciaal voor de afvalinzameling in hoogbouw. Dat heeft veel verontwaardiging en onrust veroorzaakt bij de bewoners.

Geschiedenis herhaalt zich

Het voortvarende handelen van de wethouder knelt voor de gemeenteraad des te meer omdat acht jaar geleden de bewoners van de flats voor exact dezelfde situatie stonden en met succes actie hebben gevoerd voor het behoud van de stortkokers. Ook dit keer legden de bewoners zich er niet bij neer; ze startten een handtekeningenactie, alle bewoners tekenden.
De politiek praat morgenavond in het stadsdeel Zuid verder over het inzamelen van afval in de flats. Eén van die mogelijkheden is een pasjessysteem voor de stortkokers op de galerijen. Dat is in 2008 ook onderzocht, maar bleek erg duur.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.