Dalfsen

Overzicht: machinist omgekomen bij ernstig treinongeluk in Dalfsen

Eén dode, zeven gewonden en een enorme chaos op het spoor. Bij een ernstig treinongeluk bij Dalfsen is vanochtend een trein ontspoord na een botsing met een hoogwerker, die op dat moment het spoor overstak.
De machinist van de trein, een 49-jarige man uit Kampen, kwam bij het ongeluk om het leven. Een passagier uit Zwolle en de Zwolse conducteur van de trein zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Ze zijn beiden buiten levensgevaar. Vijf andere reizigers zijn ter plekke behandeld voor kleine verwondingen.
Er zaten zo'n vijftien passagiers in de trein toen het ongeluk gebeurde.

Kraanmachinist ongedeerd

De kraanmachinist wist op tijd uit de machine te springen en bleef lichamelijk ongedeerd. "De man is enorm geschrokken", vertelde burgemeester Noten. "Lichamelijk is hij ongedeerd, maar het is ternauwernood goed gegaan." 
De hoogwerker op rupsbanden was bezig het spoor over te steken, toen de trein er aan kwam. "Er is waarschijnlijk sprake van een inschattingsfout van de kraanmachinist", aldus burgemeester Noten tijdens een persconferentie.
Volgens ProRail is bij deze overgang nog niet eerder een treinongeluk gebeurd.

'Geluid van trein op z'n kant'

"Ik hoorde echt het geluid van een trein op z'n kant. Je schrikt je dood, ik ben meteen die kant op gelopen", vertelt Ria van der Ham van camping Tolhuis, vlakbij de plek van het ongeluk.
"De hoogwerker ligt in alle stukken die je maar kunt krijgen. De voorkant van de trein is volledig weggeslagen."

'Afschuwelijk ongeluk'

"Het is een afschuwelijk ongeluk", zegt Noten. "Ik hoorde sirenes en zag veel zwaailichten. Daar schrok ik van. Ik moet er niet aan denken als dit tijdens de spits was gebeurd." 

Kraanmachinist aangehouden

De kraanmachinist is door de politie aangehouden in het kader van het strafrechtelijk onderzoek. Dat is een normale procedure bij ongelukken zoals dat van vanochtend.
De man heeft inmiddels een verklaring afgelegd.

Onderzoek naar oorzaak

Het bergen van de ontspoorde trein zal een dag of drie gaan duren, verwacht spoorbeheerder ProRail. Vandaag staat helemaal in het teken van onderzoek naar het ongeluk.
Dat wordt door zowel de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid gedaan. Dat wordt bij vergelijkbare ongelukken standaard gedaan.

Bergen is lastige klus

Daarnaast is de trein moeilijk weg te halen, omdat een aantal wagons in het weiland naast het spoor tot stilstand zijn gekomen. De zware bergingsmachines kunnen daar moeilijk bij komen.
Het pad dat langs het spoor loopt moet daarom verhard worden en daarover wordt onder meer overlegd met de grondeigenaren. 

Geen treinverkeer voorlopig

De verwachting is dat er de komende drie dagen geen treinverkeer mogelijk is. 
Er worden tussen Zwolle en Ommen bussen ingezet om reizigers te vervoeren.

Informatienummers geopend

Er zijn twee informatienummers geopend: 088-1197777 (Gemeente Dalfsen) 0800-0200746 (Arriva).
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.