nieuws

Enschede is de enige Overijsselse gemeente die met Buurtzorg in zee wil

Alleen Enschede wil in zee met Buurtzorg
Alleen Enschede wil in zee met Buurtzorg
Enschede is de enige Twentse gemeente die met Buurtzorg in zee gaat. De rest van de gemeenten die zaken deden met TSN, brengen de huishoudelijk hulp elders onder.
Borne gaat niet in zee met Buurtzorg, omdat de organisatie van Jos de Blok extra geld wil zien. Dat wil Borne niet betalen.  De gemeente Borne heeft met 13 zorgaanbieders op het gebied van huishoudelijke ondersteuning een contract. Zij nemen eind april de taken van TSN over. Ook nemen ze een deel van het personeel van de thuiszorgorganisatie over. 

Ingrijpende financiële consequenties

Ook Tubbergen laat het aanbod van Buurtzorg links liggen. "Vanwege de ingrijpende financiële consequenties die hiermee samenhangen." De inwoners van Tubbergen die gebruik maakten van huishoudelijke ondersteuning van TSN mogen nu kiezen uit één van de overige zorgaanbieders die gecontracteerd zijn door de gemeente.
Haaksbergen laat haar inwoners een keuze uit één van de zeventien gecontracteerde aanbieders maken. Onder die aanbieders is Buurtzorg niet. 

'Aangemerkt als staatssteun'

Zwolle, Rijssen-Holten, Hengelo, Losser, Wierden, Almelo, Hellendoorn en Twenterand laten inwoners kiezen uit zorgaanbieders waar al overeenkomsten mee afgesloten zijn. Almelo vreest zelfs dat het voorstel dat Buurtzorg deed, juridisch wat haken en ogen heeft. "De gevraagde transitievergoeding of andere financiële compensatie kan mogelijk worden aangemerkt als staatssteun," stelt Almelo. 
"Buurtzorg vroeg namelijk om een substantiële extra financiële bijdrage en dat zou een ontoelaatbaar concurrentievoordeel ten opzichte van de bestaande contractpartners betekenen," stelt de gemeente Hellendoorn. 
Enschede gaat wel met Buurtzorg in zee, maar is niet bereid om de gevraagde transitie vergoeding te betalen. "De gemeente Enschede heeft de bewindvoerders van TSN een voorstel gedaan om de huishoudelijke ondersteuning te laten verzorgen door Buurtzorg."
Buurtzorg wilde geld voor scholing
Buurtzorg vroeg een zogeheten 'transitievergoeding' van gemeenten die zaken doen met TSN. Die is bedoeld om TSN-medewerkers om te scholen in het werken in de 'zelfsturende' teams waar Buurtzorg groot mee is geworden.  In totaal zou die vergoeding op ongeveer 5 miljoen euro komen voor alle 137 gemeenten. 
Daarnaast vroeg Buurtzorg 21 euro per gewerkt uur. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.