onderzoek

Burgemeester Dalfsen: 'Onderzoek is nodig om van fouten te leren'

Burgemeester Han Noten van de gemeente Dalfsen verwacht dat pas eind dit jaar duidelijk wordt wat er gisteren is misgegaan op de bewaakte spoorwegovergang het Lage Veld in Dalfsen. Daar botste de trein van Zwolle naar Emmen in volle vaart tegen een overstekende hoogwerker op rupsbanden.Â
Het onderzoek naar de crash op het spoor, met een volledige ontsporing van de trein tot gevolg, wordt uitgevoerd door de Onderzoeksraad van de Veiligheid en de Inspectie Leefomgeving en Transport. 
Onderzoek in alle rust uitvoeren
Volgens burgemeester Han Noten is het belangrijk dat het onderzoek in alle rust kan worden uitgevoerd, met alle tijd die de onderzoekers daarvoor nodig hebben. "Het is niet zo dat we morgen al een schuldige moeten aanwijzen. Daar gaat het ook niet om, een antwoord vinden op de vraag wie schuld aan het ongeval heeft. Veel belangrijker is dat we weten wat er is gebeurd en welke fouten daarbij zijn gemaakt. Daar moeten we van leren, zodat het niet nog eens kan gebeuren."

Trots op snelle en adequate hulpverlening

Een dag na het treinongeval, waarbij de 49-jarige treinmachinist uit Kampen om het leven kwam, staat de burgemeester een element helder voor ogen. "De snelle en adequate wijze waarop de hulpverlening op gang kwam en vervolgens is uitgevoerd. Daar ben ik heel trots op, omdat de hulpverleners uit Dalfsen en omgeving komen. Het is heel fijn om te merken dat zij goed op hun taak berekend zijn."

Nazorg voor betrokkenen net zo belangrijk

Het blijft volgens Noten niet bij een eerste hulpverlening. "Net zo belangrijk is dat de direct betrokkenen de komende dagen worden opgevangen en bijgestaan. Ik denk daarbij ook aan de familie van de omgekomen machinist en het kraanbedrijf uit Barneveld, dat gisteren met de hoogwerker bij het spoor in Dalfsen aan het werk was."

Mooi als de treinen maandag weer kunnen rijden

Burgemeester Han Noten kwam vanmorgen op de plek van het treinongeval bij het spoor kijken hoe de berging van de trein verliep. Hij constateert dat het werk van de bergers voorspoedig verloopt, zodat wellicht na morgen al begonnen kan worden met het herstel van het spoor. "Het zou mooi zijn als de treinen voor de ochtendspits van maandag weer kunnen rijden."  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.